Ο aylogyrosnews, αναζητώντας την «ΓΑΛΗΝΗ» στον Πόρο

Ο aylogyrosnews, αναζητώντας την «ΓΑΛΗΝΗ» στον Πόρο

Σαν πας στον Πόρο και πιάσεις κουβέντα με τους ντόπιους για γράμματα και τέχνες, για το πρώτο πράγμα που θα σου μιλήσουν, θα είναι η «Βίλλα Γαλήνη».

 

galini1

 

Κάπως έτσι φτάσαμε και εμείς εκεί, έξω από την πόρτα της, αλλά τα κλειδιά ήταν παρμένα, καθώς σήμερα αυτός ο ιερός χώρος έχει γίνει ιδιωτική κατοικία.

Στο παρελθόν όμως αυτή η βίλλα φιλοξενούσε συγγραφείς και καλλιτέχνες, μιας και ανήκε στην Αμαρυλλίδα Δραγούμη, αδερφή της Μαρώς Σεφέρη, η οποία είχε μετατρέψει αυτό το αρχοντικό, σε «πανσιόν.

Όπως πληροφορηθήκαμε, στη βίλλα υπήρχαν οκτώ δωμάτια «ξενώνες», τα οποία ήταν στολισμένα με ιδιαίτερη χάρη, από σκαλιστά έπιπλα, χειροποίητα υφαντά, ακριβά βάζα και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας. Σε κάθε γωνιά της βίλλας υπήρχαν λουλούδια από τον κήπο της, που φρόντιζαν οι καμαριέρες πάντα να είναι φρέσκα και να μοσχοβολούν…

 

galini2

Ανατρέχοντας στις πληροφορίες, διαβάσαμε πως ο Σεφέρης ήταν από τους πιο τακτικούς παραθεριστές, της βίλλας. Λέγεται πως εκεί έβαλε σε μια σειρά τις σκέψεις του για το ναυάγιο της «Κίχλης. Όμως δεν ήταν ο μόνος επισκέπτης της, καθώς το κατώφλι της «Γαλήνης» το πέρασαν ο Κώστας Παρθένης, ο Καραγάτσης, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας και ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Γεώργιος Χόρτον, ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Χένρι Μίλερ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Τζέιμς Μέριλ, ο Πήτερ Γκρέι κ.α.

Για την ιστορία να σας αναφέρουμε πως τα σχέδια της βίλλα, ανέλαβε ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Αναστάσιος Μεταξάς. Ο Μεταξάς ήταν ο άνθρωπος που αναστήλωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο, σχεδίασε το μουσείο Μπενάκη, το νοσοκομείο Συγγρού και άλλα γνωστά κτίρια της Αθήνας.

 

galini3

 

Αν την αναζητήσετε κάποια στιγμή ως επισκέπτες, να ξέρετε ότι βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Πόρου, στην περιοχή μεταξύ Μικρού Νεώριου και «Άσπρου Γάτου», και για πολλούς είναι το «Κόκκινο σπίτι»…



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35