Πυρκαγιές, Εμπρηστές, Κλιματική αλλαγή, Καύσωνας

Πυρκαγιές, Εμπρηστές, Κλιματική αλλαγή, Καύσωνας

Του Φώτη Καρύδα

Πυρκαγιές, εμπρησμοί, κλιματική αλλαγή και καύσωνας, δυστυχώς,  πλαισιώνουν το φετινό καλοκαίρι. Τα ερωτήματα και οι βασικοί προβληματισμοί αναλύθηκαν στην εκπομπή social net της Κυριακής 24/7 με τον Φώτη Καρύδα, και τους εκλεκτούς του καλεσμένους.

Ο κ. Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Δασών δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκμεταλλευτεί κάποιος την καμμένη έκταση.. έχουμε ψηφιακό χάρτη και βλέπουμε τι είναι καμμένο και τι δεν έιναι σε μια δασική περιοχή. Έχουν αναρτηθεί δασικοι χάρτες στο 99% της χώρας, και μέχρι τον Οκτώβρη θα γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι είναι και τι δεν είναι καμμένο.

Το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν. Για το τεράστιο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, ο γενικός γραμματέας δασών έκανε λόγο «για το έξυπνο αειφόρο δάσος, που μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα». Με δορυφορικές εικόνες και αισθητήρες που θα μπορούν να μετρούν την υγρασία και την κατάσταση θερμοκρασίας σε κάθε γωνιά του δάσους, αλλά και με drones, που είναι το μέλλον. Από την οθόνη του υπολογιστή θα μπορεί ο δασάρχης να εποπτεύει όλο το δάσος!»

Ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών για την κλιματική αλλαγή δήλωσε χαρακτηριστικά «Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει καταλυτικά την δασοπυρόσβεση».. «Οι προσπάθειες των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των πολιτών, ήταν φοβερές. Στην περίπτωση της Πεντέλης, από άποψη επιχειρησιακής εμπλοκής ήταν μια επιτυχημένη περίπτωση. Οι άνεμοι έπνεαν με 120 χιλιόμετρα, και η μορφολογία έπαιξε μεγάλο ρόλο. Στις 4 το πρωί ήμουν στον λόφο του Αστεροσκοπείου και μέτρησα 35 εστίες σε διαφορετικό σημείο. Είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί μια φωτιά που έχει αρχίσει..»

Ο κ. Σωτήρχος, Αντιστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε λόγο για «άμεση και δυναμική προσβολή, ως τακτική, που είναι το κύριο δόγμα της Πυροσβεστικής. Εφαρμόζεται και βελτιώνεται χρόνια, και τα αποτελέσματα φαίνονται.»

O Κ. Τσίγκας Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, κατά το τέλος της εκπομπής, σημείωσε πως με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν, το 97% των πυρκαγιών, γνωρίζουν πως μπαίνει από ανθρώπινο χέρι είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια. Καθημερινά 50-70 πολίτες αυτής της χώρας προκαλούν μια πυρκαγιά».

Κάποια στιγμή και το πλαίσιο της εργασίας στην ύπαιθρο, θα πρέπει να αυστηροποιηθεί σχολιάστηκε στο τέλος της επικοδομητικής κουβέντας για την καυτή πληγή των πυρκαγιών, αλλά και στην πρόληψή τους, και πως μπορεί να γίνει, που θα παίξει κομβικό ρόλο στο να μη βλέπουμε αυτές τις αποκαρδιωτικές εικόνες.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=7nbm1lpFsi8&t=269s



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35