«Γερά ποτήρια» οι μορφωμένες γυναίκες. Νέα αποκαλυπτική έρευνα…


Όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας, τόσο περισσότερο το ρίχνει στο ποτό.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες από το London School of Economics, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι...


οι γυναίκες κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ καθημερινά σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες.


Ανάλογη σχέση διαπιστώθηκε και στους άνδρες, αλλά σε πολύ λιγότερο βαθμό.

Οι ερευνήτριες Φρανσέσκα Μποργκονόβι και Μαρία Χουέρτα μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 10.000 39χρονων γυναικών, που είχαν γεννηθεί την ίδια εβδομάδα του 1970.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο, έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα και επίσης είναι πιο πιθανό να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα αλκοολισμού.

Μπορεί, μάλιστα, να κάποιος να προβλέψει τη μελλοντική σχέση με το ποτό, από τους βαθμούς ενός κοριτσιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού…

Οι γυναίκες που έπαιρναν υψηλούς βαθμούς στο δημοτικό σχολείο, έχουν διπλάσια πιθανότητα να πίνουν καθημερινά όταν ενηλικιωθούν. Αντίστοιχα, οι άνδρες που ήσαν καλοί μαθητές στο σχολείο και έπαιρναν εξίσου καλούς βαθμούς, είναι μόνο 49% πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ καθημερινά όταν ενηλικιωθούν.

Οι ερευνήτριες θεωρούν ως πιθανές εξηγήσεις, όσον αφορά το γιατί οι πιο έξυπνες και μορφωμένες γυναίκες πίνουν περισσότερο, μια σειρά από αιτίες: Αργούν να κάνουν παιδιά, αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς, εκτίθενται στην κατανάλωση αλκοόλ τα φοιτητικά χρόνια, έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και (νυχτερινή) διασκέδαση, εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπου το αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο κ.ά.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Social Science and Medicine… (govastileto)Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35