Ας γνωρίσουμε την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία… (video)


Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία, είναι ένα έργο που όλοι αγαπήσαμε και που ο τίτλος της συχνά πυκνά χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας ως σχόλιο για να χλευάσουμε μια ερωτική κατάσταση…


«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι λοιπόν η ταινία για την οποία γίνεται ο λόγος… από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κορομηλά.

Με τον τίτλο "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" γυρίστηκαν 4 ταινίες

1. Το 1932 σε σενάριο & σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη & Ηλία Παρασκευά. "Λιάκος" ο Μάνος Κατράκης, "Κρουστάλλω" η Νίνα Αφεντάκη" και "Μήτρος" ο Δημήτρης Τσακίρης.
2.Το 1955 σε σενάριο Δημήτρη Δαδήρα & Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δαδήρα. "Λιάκος" ο Ανδρέας Ζησιμάτος, "Κρουστάλλω" η Αλίκη Βουγιουκλάκη και "Μήτρος" ο Θάνος Κωτσόπουλος.

3.Το 1955 σε σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. "Λιάκος" ο Κώστας Κακκαβάς, "Κρουστάλλω" η Σύλβα Πουλοπούλου (Χριστίνα Σύλβα) και "Μήτρος" ο Γιώργος Φούντας.

4.Το 1956 σε σενάριο & σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά. Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία που κυκλοφόρησε στις αίθουσες. "Λιάκος" ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (η πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση), "Κρουστάλλω" η Καίτη Λαμπροπούλου και "Μήτρος" ο Ανδρέας Φιλιππίδης.

Ωστόσο, η πρώτη (χρονολογικά) έγχρωμη ελληνική ταινία είναι οι "Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες" (1956) σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη. Στην ταινία κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση η Ρένα Βλαχοπούλου. Η επεξεργασία της ταινίας κράτησε αρκετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στις αίθουσες δεύτερη, μετά τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας.



(Οι πληροφορίες προέρχονται από το Λεξικό Ελληνικών Ταινιών του Δημήτρη Κολιοδήμου & το elegantgypsy1 )



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35