Νέα ήθη στη δικαιοσύνη: Ο κατηγορούμενος θα «παζαρεύει» την ποινή του!!!


Επειδή πολύς… «συνωστισμός» υπάρχει στα δικαστήρια με τις εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προτείνει...


καινοτομίες που προκαλούν εντύπωση.


Η επιτροπή λοιπόν προτείνει την καθιέρωση του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής». Ο εισαγγελέας αυτός θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει από κοινού με τον κατηγορούμενο για το ύψος της ποινής του, χωρίς η υπόθεση να πηγαίνει στο ακροατήριο, ενώ όταν μια υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί, αυτό θα γίνεται από τα Μονομελή Εφετεία.

Όπως αναφέρει η επιτροπή, η συνδιαλλαγή αφορά κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν τα αδικήματα που αφορούν καταχραστές του δημοσίου.

Όταν υπάρξει συμφωνία, η ποινή που θα επιβληθεί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Φυσικά ο εισαγγελέας θα λαμβάνει υπόψιν του τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου, κτλ, ενώ θα ισχύουν και ευνοϊκότεροι όροι όσον αφορά στην αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.


Η επιτροπή προτείνει επίσης την κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων, και την εκδίκαση τον πλημμελημάτων από τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία... (star)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35