Αγοράστε μετοχές και σώστε μας, ζητούν οι εφημερίδες… από τους αναγνώστες!!!


Όπως διαβάζουμε στο SECRET της εφημερίδας Παραπολιτικά, οι εφηµερίδες της Αριστεράς µπορεί να µην πηγαίνουν στο Χρηµατιστήριο, αλλά ζητούν τη συνδροµή του κόσµου για να επιβιώσουν...


Τόσο η «Αυγή», η κοµµατική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η «Εφηµερίδα των Συντακτών» ζητάνε την ίδια περίοδο από το αναγνωστικό τους κοινό να αποκτήσουν τις µετοχές τους, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονοµική κατάσταση. Πρώτη έκανε το βήµα η «Εφηµερίδα των Συντακτών», η οποία αποφάσισε να διαθέσει το 7,5% του µετοχικού της κεφαλαίου της «Ανεξάρτητα ΜΜΕ» σε µικροµετόχους, µε στόχο να συγκεντρώσει 412.500 ευρώ. Η τιµή διάθεσης ανά µετοχή είναι τα 110 ευρώ και το µέγιστο που µπορεί να συγκεντρώσει ένα φυσικό πρόσωπο είναι το 1% της εταιρείας, πληρώνοντας 55.000 ευρώ.


Η εφηµερίδα άνοιξε βιβλίο προσφορών, όπου οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να εγγραφούν, για να συµµετάσχουν στην αύξηση του κεφαλαίου. Η λύση αυτή της... διαφάνειας δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Ολο το προηγούµενο διάστηµα εµφανίζονταν 3 πρόσωπα -δύο γνωστοί δηµοσιογράφοι και ένας δικηγόρος- που διεκδικούσαν το 1% της εταιρείας, µε αντάλλαγµα την απόκτηση δύο θέσεων στο διοικητικό της συµβούλιο. Με τον τρόπο αυτόν η κίνηση των «3» για λογαριασµό, όπως φαίνεται, τρίτου προσώπου αποσκοπούσε στην απόκτηση του ελέγχου της «Εφηµερίδας των Συντακτών». Ο µέσος όρος της κυκλοφορίας της εφηµερίδας, τον Νοέµβριο του 2013, βρέθηκε στα 8.788 φύλλα, µε πτώση 29% στον πρώτο χρόνο από την έκδοσή της. Η «Εφηµερίδα των Συντακτών» προέκυψε µετά το πρώτο κλείσιµο της «Ελευθεροτυπίας», µε την προώθηση ενός συνεταιριστικού σχήµατος. Πάντως, πέραν της πρόσκλησης προς το αναγνωστικό κοινό, στο παρασκήνιο γίνονται επαφές και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ. Η «Αυγή», πάλι, διαθέτει 667.000 νέες µετοχές προς 6 ευρώ την καθεµία στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου, η οποία λήγει στο τέλος του µήνα. Η κίνησή της να απευθυνθεί στους αναγνώστες της προαναγγέλθηκε το περασµένο καλοκαίρι, αλλά η «Εφηµερίδα των Συντακτών» πρόλαβε την «Αυγή», καθώς το ποσό αυτό δεν µπορεί να προέλθει µόνο από τους αναγνώστες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που θα καλύψει το µεγαλύτερο µέρος της διαφοράς από την κρατική επιδότηση. Επί της ουσίας, η «Αυγή» λειτουργεί ως κοµµατικό µαγαζί, στηριζόµενη σε µεγάλο βαθµό στην κοµµατική επιχορήγηση.


Η εκδοτική εταιρεία έχει να καλύψει συσσωρευµένες ζηµιές 2,7 εκατομμύριων ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά το ποσό του 1,5 εκατοµµυρίου ευρώ και οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν στον έλεγχο που άσκησαν πως συντρέχουν συνθήκες λύσης της εταιρείας. Η «Αυγή» καλεί τους κυριακάτικους αναγνώστες της να αγοράσουν και το ηµερήσιο φύλλο, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα δελτία κυκλοφοριών. Η κυκλοφορία του ηµερήσιου φύλλου έπεσε στα 1.645 φύλλα, µε πτώση 14%, και το κυριακάτικο στα 6.720 φύλλα, µε πτώση 8%, παρά τις προσφορές µε τις οποίες ενισχύθηκε σποραδικά η εφηµερίδα. Ενας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην πτώση της κυκλοφορίας έχει να κάνει µε το γεγονός ότι άρχισε να συνεργάζεται µε δηµοσιογράφους που καµία σχέση δεν είχαν µε την Αριστερά… (parapolitika)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35