Η αγκαλιά του… Μορφέα, έχει μυστικά!!!


«Όνειρα γλυκά και απονήρευτα», λέμε συχνά σε αυτούς που αγαπάμε, αλλά όταν η ευχή μας δεν πιάνει, ποιος τους ακούει.

Αρχίζουν ν’ αραδιάζουν ό,τι κουλό και ό,τι στραβό είδαν το βράδυ στον ύπνο τους και έχουν την απαίτηση να ξέρεις να τους ερμηνεύσεις το κάθε σύμβολο, την κάθε κίνηση, την κάθε κουβέντα...



Και καθώς σηκώνεις τα χέρια δηλώνοντας ότι είσαι άσχετος με το αντικείμενο, σου κρατάνε μια μούρη να και φεύγουν τρέχοντας για να πάνε να συναντήσουν τον «μεταφραστή των ονείρων»!

Αυτόν που θα τους πει χαρτί και καλαμάρι τι σημαίνει το κάθε όνειρο και τι να περιμένουν από δω και πέρα στη ζωή τους. Αν θα πρέπει να ανησυχούν για το σήμερα ή αν θα είναι μια ζωή έρμαια των επιθυμιών κάποιου άλλου.

Αν και ο άνθρωπος από την αρχαιότητα έδινε σημασία στα όνειρα καθώς τα θεωρούσε σημάδια των θεών, στις μέρες μας όλα έχουν μια τυπική εισπρακτική διαδικασία.

Τα λόγια των σοφών και η φιλοσοφία της ερμηνείας των ονείρων καθώς και ο αποκαλυπτικός και συμβολικός χαρακτήρας τους, έχουν δώσει τη θέση τους σε πρόχειρα σχόλια και λαϊκές τοποθετήσεις.

Τι κι αν ο Φρόιντ έλεγε ότι τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τους πιο κρυφούς μας πόθους που είναι ριζωμένοι στην παιδική μας ηλικία, τι κι αν πίστευε ότι καταναλώνουν μεγάλη πνευματική ενέργεια, οι σημερινοί «ερμηνευτές ονείρων» έχουν τις δικές τους θεωρίας και μοιραία τις εκφράζουν με το δικό τους στυλ.

Το ίδιο έκανε και η κυρά Παγώνα όταν της ζήτησα να μου πει τι σημαίνει ή τι συμβολίζει ένα αντικείμενο, ένα ζώο, μια έκφραση, μια πράξη, ένα γεγονός.

Έφτιαξε δυο γαβάθες καφέ, μια για τον καθένα μας, άραξε στην πολυθρόνα της κι άρχισε το ταξίδι στα όνειρα:

ΑΓΑΛΜΑ: Αν δεις το άγαλμα ενός θεού, θηλυκού ή αρσενικού μην κάνεις χαρές, γιατί τα επαγγελματικά σου θα πάνε για βρούβες. Αν όμως το άγαλμα έχει τη μορφή μιας γυναίκας, ξύπνα και πήγαινε άνοιξε την πόρτα του σπιτιού σου για να μπει η ευτυχία και η επιτυχία, αρκεί να μην είναι η πρώην σου…

ΑΓΓΕΛΟΣ: Όλα καλά θα σου πάνε, αρκεί μη σηκωθείς μέσα στη νύχτα και αρχίσεις να τραγουδάς «Άγγελέ μου, τύραννε μου, σ’ αγαπάω, κάθε ώρα πιο πολύ», γιατί κάποιος θα σου σπάσει το κεφάλι και πίστεψέ με δεν θα είναι ο άγγελος.

ΑΓΓΟΥΡΙ: Απογοητεύσεις και στεναχώριες σε πλησιάζουν. Προσοχή στην υγεία. Γι’ αυτό άλλωστε λένε, ότι άλλοι το τρώνε και δροσίζονται και άλλοι το τρώνε και ζορίζονται.

ΑΓΚΑΛΙΑ: Αν σε κρατάει κάποιος στον ύπνο σου αγκαλιά, θυμήσου ποιος είναι γιατί σύντομα θα σε προδώσει.

ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Μωρέ τι αστροπελέκι είσαι. Περιμένεις να δεις αγκινάρα στον ύπνο σου για να συνειδητοποιήσεις ότι η γυναίκα σου σε απατά; Καλώς ήρθες στο κλαμπ των κερατάδων.

ΑΓΩΝΙΑ: Μα καλά! Εσύ δεν πρόλαβες να ξαπλώσεις, είδες και όνειρο; Χαλάρωσε και κλείσε τα μάτια, γιατί είσαι ακόμα ξύπνιος.

ΑΕΡΑΣ: Αν είναι καθαρός και δεκανέας δεν έχεις πρόβλημα, γιατί σε πλησιάζουν ευχάριστα νέα. Αν όμως ο αέρας είναι στρατηγός, πετάξου από το κρεβάτι, μάζεψε μερικά συμπράγκαλα και πάρε δρόμο γιατί κάποια πυρκαγιά σε πλησιάζει.

ΑΕΤΟΣ: Σιγά μην έρθει ο Σφακιανάκης να σου τραγουδήσει στο κρεβάτι σου τον αετό. Σίγουρα είναι σημάδι δύναμης, αλλά μη νομίσεις ότι μέσα από ένα όνειρο θα γίνεις αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΕΠΟΥ: Αν και έχω καταλάβει ότι τα όνειρα σου είναι επιλεκτικά, προσοχή στις αλεπούδες γιατί κάποια θα στη φέρει άσχημα. Αν όμως σκοτώσεις κάποια, σύντομα θα απαλλαγείς από τους εχθρούς σου…

ΑΜΑΞΑ: Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα ήρθε απόψε στα όνειρα σου, αλλά εσύ το χαβά σου. Αντί ν’ απολαύσεις τη βόλτα, κάθεσαι και ψάχνεις να δεις τι χρώμα είναι. Δηλαδή άμα δεις κοπάδι με πρόβατα, θα καθίσεις να τα μετρήσεις; Έλεος όνειρο βλέπεις. Δεν κάνεις ρεπορτάζ.

ΑΝΑΚΤΟΡΑ: Πουλάκι μου ο βασιλιάς έχει φύγει εδώ και χρόνια. Που ζεις εσύ; Πάντως άσχετα με τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, τα ανάκτορα είναι καλό σημάδι και δηλώνει οικονομική και κοινωνική άνοδο.

ΑΠΟΘΗΚΗ: Το σύνδρομο του σεξ πάνω στ’ άχυρα βλέπω να σε κυνηγάει ακόμα. Προσπάθησε να το ξεπεράσεις πριν σε πιάσει ο γείτονας την ώρα που του κουτουπώνεις τη γυναίκα.

ΑΡΑΧΝΗ: Σκούρα τα πράγματα. Κάποιοι έχουν σκοπό να σε εξαπατήσουν. Διώξε από πάνω ομόλογα και πονηρά έγγραφα και ξανακοιμήσου κρατώντας μια μυγοσκοτώστρα στο χέρι.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Όπως και να τον δεις, δεν σε σώζει τίποτα. Η ώρα της σύλληψης σου πλησιάζει. Μακριά από μένα, στον ύπνο και στο ξύπνιο σου. Εγώ πάντως δεν σε κάρφωσα.

ΒΑΓΟΝΙ: Άτιμο πλάσμα, πάλι ταξιδάκι θα κάνουμε; Άντε βρε χαλάλι σου. Ένα σου λέω όμως. Όσο πιο μακρινό είναι το ταξίδι, τόσο πιο πολλά θα είναι τα κέρδη σου.

ΒΑΡΕΛΙ: Για κοίτα το περιεχόμενο. Αν είναι γεμάτο κρασί, μην το πιεις. Απόλαυσε τα κέρδη που θα έρθουν. Αν έχει ξίδι, λυπάμαι. Για πρώτη φορά ίσως στη ζωή σου πεις ότι σου αρέσουν οι ξιδάτες ελιές και τίποτε άλλο, γιατί πονάει.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Όπως κι αν τον δεις, σίγουρα θα σου μυρίσει. Αν είσαι ελεύθερος, ήρθε η ώρα να χορέψεις το χορό του Ησαΐα, ενώ αν είσαι παντρεμένος, ακολουθεί κοινωνική διαφήμιση.

ΒΕΝΤΑΛΙΑ: Όλα μυρίζουν μπαρούτι γύρω από τα ερωτικά σας σχέδια. Και θα προδώσεις και θα προδοθείς. Κράτα τη βεντάλια ως καμουφλάζ και ίσως κάτι νέο προκύψει.

ΒΕΡΑ: Μην ταυτίζεις τη ζωή σου με τη «Βέρα στο δεξί» γιατί αν ο «Άγγελος» σε βάλει στο μάτι δεν το βλέπω να σε σώσει ο «Αμιράς», γιατί μην ξεχνάς το σίριαλ έχει τελειώσει. Άρα οι στεναχώριες είναι σε πρώτο πλάνο.

ΒΙΒΛΙΑ: Ακόμα κρύβεσαι από την εφορία; Που θα πάει αυτή η ιστορία; Δεν το βλέπεις ότι σε κυνηγάνε και στον ύπνο σου; Δήλωσέ τα και που ξέρεις, κάποιος μπορεί να σε λυπηθεί.

ΒΟΣΚΟΣ: Μη κάνεις πάλι καμία κουταμάρα και μετρήσεις τα πρόβατα, γιατί θα σε πάρει και θα σε σηκώσει. Δέξου την ευημερία χωρίς σχόλια.

ΒΡΑΧΙΑ: Μπορεί στα βράχια της Πειραϊκής να κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής, αλλά εσύ δεν έχεις καμία δουλεία μ’ αυτόν. Κοίτα την καμπούρα σου, κάνε τον σταυρό σου γα να μη σου πέσει κάποιος βράχος στο κεφάλι και άσε τα κύματα της θάλασσας να σε απαλλάξουν από τα βάσανα.

ΒΡΟΧΗ: Αντί να πάει να σβήσει καμία φωτιά στην Πελοπόννησο, σε σ’ ένα ήρθε; Πρόσεχε και ευχήσου να γίνεις μούσκεμα στον ύπνο, γιατί στο ξύπνιο σε περιμένει ασθένεια…



(Απόσπασμα από το βιβλίο του Παύλου Ανδριά, «Άντε και… σας πίστεψα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ, Χ. Τρικούπη 31, τηλ. 210 3300443)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35