Η ανησυχία για μια επικείμενη συνέντευξη και η στεναχώρια για ένα χωρισμό δεν υποδεικνύουν απαραίτητα αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως παρεξηγούν τα συμπτώματα σοβαρών ψυχικών ασθενειών και μεταφράζουν λανθασμένα τα συναισθήματά τους ως διαταραχή...
Δείτε ποιες είναι οι πέντε πιο «παρεξηγημένες» ψυχικές ασθένειες.
1. Κατάθλιψη
Δεν είναι κατάθλιψη αυτό που αισθανόμαστε όταν τελειώνουν οι διακοπές. Ένα μεμονωμένο περιστατικό λύπης ή στεναχώριας δεν αρκεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Η βαριάς μορφής κατάθλιψης είναι η ακατανίκητη, μακρόχρονη θλίψη που οδηγεί το άτομο να αποφεύγει κάθε ευχάριστη δραστηριότητα που απολάμβανε στο παρελθόν.
2. Άγχος
Μια νέα δουλειά ή μια μετακόμιση μπορεί να πυροδοτήσουν σημαντικές ανησυχίες και φόβους. Ωστόσο, τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή εκφράζουν έντονες ανησυχίες για καθετί, συνήθως χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Ακόμη κι όταν συνειδητοποιούν ότι οι ανησυχίες τους είναι αδικαιολόγητες, αδυνατούν να χαλαρώσουν.
Η διάθεσή μας δεν είναι ποτέ σταθερή, όμως οι δραστικές εναλλαγές και οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας είναι καθοριστικές στη διπολική διαταραχή. Τα άτομα με μανιοκατάθλιψη μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη δουλειά, την καριέρα ή τη σχέση τους λόγω της ασθένειάς τους.
4. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Η ανάγκη που νιώθουμε να ελέγξουμε αν σβήσαμε το φούρνο είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα τελετουργικά και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα άτομα με ΙΨΔ. Οι καταναγκασμοί και οι εμμονές στα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της ημέρας και καθορίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
5. Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
Η ΔΕΠΥ δε χαρακτηρίζει κάθε παιδί ή ενήλικα που αφαιρείται και ονειροπολεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σημαντική απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, αδυναμία απομνημόνευσης λεπτομερών χαρακτηριστικών, ακατάπαυστη φλυαρία, δυσκολία τήρησης οδηγιών κ.α. (onmed)