Τι είναι το «Γεμενί»;


Η λέξη γεμενί έχει δύο σημασίες. Καταρχάς γεμενί είναι ένα χρωματιστό κεφαλομάντηλο, από μεταξωτό ύφασμα όμως, στον πληθυντικό συνήθως, τα γεμενιά είναι ελαφρά δερμάτινα παπούτσια ή παντόφλες. Ονομάστηκαν έτσι και τα μεν και τα δε, επειδή αρχικά...


κατασκευάζονταν στην Υεμένη, αν και βέβαια στην συνέχεια έρχονταν από την Πόλη και άλλους πιο κοντινούς τόπους.


Το γεμενί ως φακιόλι ακούγεται και σήμερα χάρη στο πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι με το ρεφρέν «Μαύρο γεμενί με λένε / σα με χάσεις γύρευέ με». Στην Αποκριάτικη νυχτιάτου Παπαδιαμάντη «Εχόρευον τον συρτόν ή τον καλαματιανόν, κι ετραγουδούσαν το «Μαύρο γεμενί», ενώ στον Θάνατο του παλικαριού του Παλαμά κάποια ποτίζει «τα μυριστικά της, ψιθυρίζοντας το ‘μαύρο γεμενί’».

Οι ζεϊμπέκηδες του Λεύτερη Παπαδόπουλου, στο τραγούδι Γιορτή ζεϊμπέκηδων, «πίνουνε ρακί, τρώνε παστουρμά και χτυπάνε τα ποδάρια με τα γεμενιά» - εδώ βέβαια πρόκειται για τα παπούτσια, που τα έφτιαχναν οι γεμενιτζήδες ή  γεμενιτζήδες. Ωστόσο, φορούσαν και οι άντρες γεμενιά μαντίλια, όπως σημείωσε και ο Ν. Κασομούλης, παραξενεμένος όταν είδε τους Μοραϊτες «με μέστια  και τζαρούχια ποδημένοι είδος αλλόκοτον εις τα μάτια μας και με μανδήλια μαύρα και κασπαστιά εις την κεφαλή και γεμενιά».


(Λέξεις που χάνονται, του Νίκου Σαραντάκου, από το ΒΗΜΑ)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35