Αν ζηλεύω, θα τον χάσω;


Η φυσιολογική ζήλια μέσα στις σχέσεις, ναι είναι το αλατοπίπερο!

Αλλά προσοχή μήπως το παρακάνουμε γιατί μετά μάλλον δεν θα...τρώγεται το 'φαγητό' μας!

Είναι πολύ σωστός απέναντί μου, αλλά βγάζω σενάρια από μόνη μου και βασανίζομαι...


'Δημιουργώ εντάσεις με τον σύντροφό μου εξ αιτίας της ζήλιας μου αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω', 'Χωρίς λόγο νιώθω ότι θα με απατήσει'....


Τέτοιες εκφράσεις είναι συνηθισμένες και όλες κατανοούμε περί τίνος πρόκειται, γιατί έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε παρόμοια θέση. Κι αν όχι όλες, οι περισσότερες.

Το μυαλό παραλογίζεται. Και δεν φτάνει αυτό, ενώ κάπου βαθιά μέσα μας αναγνωρίζουμε ότι υπερβάλλουμε, δεν πτοούμαστε. Αρχίζουμε και ξετυλίγουμε -πασπαλισμένο με άπειρες κατηγόριες- το σενάριο σε εκείνον. Η ζήλια είναι παθολογική και οι ψυχολόγοι πατούν το κόκκινο κουμπάκι του συναγερμού.

Δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, όταν απομακρύνεται σε ζώνουν τα φίδια, όταν βγαίνει μόνος του αρρωσταίνεις και μετά γκρινιάζεις, φωνάζεις, κατηγορείς, ρίχνεις ευθύνες. Έτσι ο σύντροφος μάταια προσπαθεί να αποδείξει την “αθωότητά” του. Αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει ή τι έκανε που να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση

Η ζήλια μου είναι παθολογική; 'Η παθολογική ζήλια ή σύνδρομο του Οθέλλο είναι ψυχιατρική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο πιστεύει ότι ο σύντροφός του είναι άπιστος/η χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ο φόβος του ατόμου για απάτη από το σύντροφό του μπορεί να έγκειται στην ιδέα της απάτης και στο σχεδιασμό αυτής, χωρίς να υπάρχει κάτι στην πράξη. Η διαταραχή εμφανίζεται όταν το άτομο κατηγορεί επανειλημμένα ότι ο σύντροφός του είναι άπιστος, με βάση ασήμαντες κατηγορίες, αναφέροντας καθημερινά φαινόμενα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του' απαντούν οι ψυχολόγοι.

Αν αισθάνεσαι ότι αντιδράς και εσύ κατά αυτό τον τρόπο τότε χτυπάει το κόκκινο καμπανάκι'... Γιατί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, ο σύντροφος νιώθει το αδιέξοδο και ότι διαρκώς περπατά σε τεντωμένο σκοινί για να αποφύγει ζηλότυπες αντιδράσεις. Προσπαθεί τα πάντα, αλλά δεν καταφέρνει τίποτα. Μόνο καυγάδες και στρες. Πόσο να αντέξει; Κι όπως συμβαίνει πάντα, όταν φοβάσαι κάτι πολύ, είναι σαν να το προκαλείς να σου συμβεί.

Όποιος ζηλεύει παθολογικά τελικά πετυχαίνει αυτό που φοβάται περισσότερο...θα τον χάσεις και θα φταις εσύ! Έτσι είναι. Θα το καταλάβεις αν μπεις για λίγο στη θέση του. Τι θα έκανες αν είχες ένα σύντροφο που συνέχεια σε υποψιάζεται, συνέχεια σε κατηγορεί και σου στερεί ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Θα έφευγες...

Ψυχραιμία!

Η παράλογη ζήλια μπορεί να ξεπεραστεί σε μια σχέση αν και οι δύο σύντροφοι έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά για αυτό.Αν η διάθεση αυτή δεν υπάρχει, τότε κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει στη σχέση..Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, η όλη προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε μια ουσιαστική και καρποφόρα ευκαιρία αυτοβελτίωσης αλλά και βελτίωσης της σχέσης! Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αναζωογονητικό και για τους δύο συντρόφους αλλά και για την ίδια τη σχέση.


Οπότε αντί για έναν ακόμη καταστροφικά μεγαλειώδη και ψυχοφθόρο τσακωμό πάρε μια ανάσα..Θυμήσου μια όμορφη στιγμή σας, χαμογέλασε και σκέψου πόσες ακόμα θα έρθουν, αν εμπιστευτείς εκείνον και εσάς... (apospasma)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35