Οι αρρώστιες του… πλυντηρίου!!!


Μπορεί για λόγους οικονομίας και οικολογικής συνείδησης να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλή θερμοκρασία αλλά το γύρισμα του διακόπτη στους 30 βαθμούς Κελσίου ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία...



Νέες μελέτες απέδειξαν ότι τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ζουν στο κάδο του πλυντηρίου και «περνούν» στις επόμενες πλύσεις.

Σύμφωνα με Τα ΝΕΑ, Κύριος ένοχος αυτής της κατάστασης θεωρούνται τα εσώρουχα εξαιτίας των ιχνών από κόπρανα και τα διάφορα είδη βακτηρίων που φέρουν.
Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να γυρίσουμε ξανά τον διακόπτη του πλυντηρίου τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Άκρως ανησυχητικό είναι το εύρημα του δρ Τσάρλς Γκέρμπα, καθηγητή Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος έκανε εκτενείς έρευνες για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων.

«Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο νερό – και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα επόμενα ρούχα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Μικρόβια στα εσώρουχα

«Μετρήσεις που κάναμε έδειξαν ότι στο μέσο σλιπάκι υπάρχουν ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια – εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, νοροϊός (προκαλεί γαστρεντερίτιδα), ροταϊός (ιός γαστρεντερίτιδας των παιδιών) και σαλμονέλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Έκθεση από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πλύσιμο των ρούχων στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» ανέφερε σε βρετανικές εφημερίδες η καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Σάλι Μπλούμφιλντ.

Μικρόβια και ακάρεα

Επίσης οι αλλεργιολόγοι γιατροί προειδοποιούν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν αλλεργίες όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μελέτη του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Allergy and Clinical Immunology», έδειξε ότι όλα τα ακάρεα σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες σκοτώθηκαν σε θερμοκρασία νερού 55 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη.


Εάν θέλει κάποιος να πλύνει τα ρούχα του στους 40 βαθμούς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κι ένα αντιβακτηριακό υποχλωριώδες προϊόν, που θα αντέχει το πλυντήριο... (paraskhnio)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35