Ύπνε, που «θρέφεις» την καρδιά…


Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν αναφέρουν ότι η γυμναστική, η υγιεινή διατροφή και το περιορισμένο αλκοόλ και κάπνισμα βάζουν «φρένο» στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό, εφόσον...


συνοδεύονται με ύπνο πάνω από εφτά ώρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 14.000 ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων 600 άτομα είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και 129 είχαν πεθάνει. Το πόρισμα της μελέτης ήταν ότι οι θάνατοι ήταν λιγότεροι μεταξύ των ανθρώπων που τηρούσαν τις κλασικές οδηγίες σε συνδυασμό με καλό ύπνο. Όσοι εφάρμοζαν τις συστάσεις υγιεινής ζωής, είχαν κατά μέσο όρο 57% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 67% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Γι΄αυτούς όμως που κοιμόνταν τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ, ο κίνδυνο καρδιοπάθειας έφτανε να είναι μικρότερος κατά 65% και κατά 83% ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.


«Το βασικό μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι πρέπει να θεωρούμε τον ύπνο σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά και, όπως όλοι οι άλλοι παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται έγκαιρα από το σπίτι», σχολίασε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό η καθηγήτρια Γκρέτε Τελ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν… (attikipress)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35