Η απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι σας είναι θέμα χρόνου και όσο γρήγορα το καταλάβετε τόσο καλύτερα. Οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι πλέον πολύ έμπειροι και γνωρίζουν όλες τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσετε αλλά τουλάχιστον μπορείτε να τους κάνετε τη διάρρηξη δύσκολη ελπίζοντας ότι ανήκουν στην κατηγορία των αρχαρίων...
Βάλτε θωρακισμένες πόρτες στο διαμέρισμα σας και αν δεν μπορείτε τουλάχιστον αλλάξτε τις κλειδαριές σας με τρίαινες (κλειδαριές ασφαλείας).
Συμφωνείστε όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας να βάλετε μια βαριά θωρακισμένη πόρτα στην κεντρική είσοδο τα κλειδιά της οποίας θα έχουν μόνο οι ένοικοι και κανείς άλλος. Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια αλλά και την αξία της οικοδομής σας.
Μην ανοίγετε ποτέ σε άτομα που μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια διότι αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος ώστε να μπαίνουν οι διαρρήκτες στην οικοδομή (παριστάνουν τους διανομείς φυλλαδίων, μετρητές ρεύματος, νερού κλπ)
Αν λείπετε για ορισμένες ημέρες ειδοποιήστε το γείτονα ώστε να γνωρίζει πως αν ακούσει θόρυβο στο διαμέρισμα μάλλον δεν είναι από εσάς. Ζητήστε του να σας πάρει τηλέφωνο όταν ακούσει θόρυβο (και φυσικά κάντε το ίδιο για αυτόν). Ζητήστε του να μαζεύει τους λογαριασμούς και τα διαφημιστικά σας από την πόρτα σας ώστε να μην καταλαβαίνουν οι διαρρήκτες ότι λείπετε.
Αφήστε την τηλεόραση ανοιχτή (τόσο ώστε να μην ενοχλείτε το γείτονα) η βάλτε το ραδιόφωνο να παίζει με χρονοδιακόπτη (υπάρχουν φτηνοί χρονοδιακόπτες στα σούπερ μάρκετ). Ακόμη καλύτερα βάλτε χρονοδιακόπτη σε κάποιο φως ώστε να ανάβει σε παράξενες και μη προβλέψιμες περιόδους.
Βάλτε συναγερμό στην πόρτα σας εσωτερικά. Υπάρχουν πολύ φτηνοί συναγερμοί μπαταρίας (~30 ευρώ) που ενεργοποιούνται όταν η πόρτα απομακρύνεται από το κούφωμα.
Βάλτε φορητό συναγερμό υπερύθρων στα δωμάτια που θα ενεργοποιούνται όταν ανιχνεύσουν κίνηση (~30-50 ευρώ). Παγιδεύστε τα δωμάτια με φθηνούς συναγερμούς υπερύθρων διότι η βασική τακτική της σωστής ασφάλειας του σπιτιού είναι όχι ένας και καλός συναγερμός αλλά πολλά και ευέλικτα συστήματα. Ο κανόνας είναι αυτός που ονομάζουμε πολυεπίπεδη (πολυστρωματική) ασφάλεια (τακτική του κρεμμυδιού). Ο διαρρήκτης θα πρέπει να περάσει από πολλά διαδοχικά επίπεδα (στρώματα) ασφαλείας μέχρι να απογοητευθεί. (Θυμηθείτε το ανέκδοτο με την ελβετική τράπεζα που είχε τον ακριβότερο συναγερμό του κόσμου ως μοναδικό σύστημα ασφαλείας και οι διαρρήκτες τελικά έκλεψαν τον ίδιο το συναγερμό!)
Μην ξεχάσετε να αλλάζετε μπαταρίες στους μικρούς συναγερμούς σας και να τους δοκιμάζετε κάθε λίγο.
Μην αφήνετε κλειδιά στην πόρτα διότι χρησιμοποιούν ισχυρούς μαγνήτες και στρέφουν το κλειδί από έξω με αποτέλεσμα να ανοίγουν την πόρτα εύκολα.
Βάλτε πάντα το σύρτη στην πόρτα το βράδυ και ενεργοποιήστε το συναγερμό της πόρτας
Μην αφήνετε κοσμήματα και τιμαλφή στο σπίτι όταν λείπετε για πολύ καιρό. Δώστε τα στους γονείς, στα αδέρφια σας η βάλτε τα σε θυρίδα.
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά διότι αργά η γρήγορα θα υπάρξει διάρρηξη στο σπίτι σας. Τουλάχιστον αν ακολουθήσετε τις συμβουλές αυτές δεν θα νιώσετε τύψεις αφού κάνατε τα αυτονόητα και τα προφανή για να αποτρέψετε την διάρρηξη
Οι παραπάνω συμβουλές είναι προφανείς και μπορεί να τις σκεφθεί ο καθένας μας. Όμως το EKEO τις συγκέντρωσε σε ένα απλοϊκό κείμενο για τη διευκόλυνση των πολιτών. Καλούνται οι πολίτες να προσθέσουν στο facebook και άλλες απλές αλλά δραστικές μεθόδους αποτροπής διάρρηξης. Οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στην Αστυνομία για βοήθεια και συμβουλές διότι το EKEO δε φέρει καμία ευθύνη για πράξεις που θα γίνουν η δεν θα γίνουν εξ” αιτίας της παρούσας ανάρτησης… (ekeo)