Παυσίπονα που υπονομεύουν τη γερή καρδιά...

Της Αλεξάνδρα Χυδηριώτη



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στη Βρετανία για τη συχνή λήψη παυσίπονων, όπως εκείνα που χορηγούνται για την αρθρίτιδα, λόγω αυξημένου κινδύνου προσβολής από...


καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο!


 Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τη συμμετοχή 350.000 ασθενών, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet». Οπως αναφέρουν σ' αυτήν οι επιστήμονες, σε κάθε 1.000 άτομα με μέτριο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό περίπου τα οκτώ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι αριθμοί αλλάζουν όταν τα άτομα αυτά λαμβάνουν ιμπουπροφένη ή δικλοφενάκη σε μεγάλες ποσότητες, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40%!

 Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μία στις τρεις περιπτώσεις καρδιακής προσβολής είναι μοιραία. Επίσης, η μέγιστη δόση που συνιστάται από τους γιατρούς για την αρθρίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αυξάνει τουλάχιστον κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών, όπως η γαστρορραγία.

 Οπως αναφέρει η «Daily Telegraph», οι επιστήμονες τόνισαν ότι μελέτησαν σε βάθος τους κινδύνους, επειδή ο κίνδυνος που διατρέχει η καρδιά από τις συγκεκριμένες ουσίες είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα και παίρνουν φάρμακα για μεγάλες χρονικές περιόδους. «Η έρευνα δείχνει πως όταν χορηγούνται σε υψηλές δόσεις, η ιμπουπροφένη και η δικλοφενάκη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, προκαλώντας κατά μέσο όρο τρία επιπλέον περιστατικά σε κάθε 1.000 ασθενείς» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης καθηγητής Colin Baigent.

 Οι επιστήμονες ανέλυσαν και την επίδραση ενός τρίτου φαρμάκου, της ναπροξένης, η οποία δεν έδειξε να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων, παρά μόνο αιμορραγία στο στομάχι, η οποία όμως είναι ελεγχόμενη. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από ανάλυση 639 ερευνών.


 Η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί για τα παυσίπονα, ενώ οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα παραπάνω φάρμακα είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούσε το Vioxx, το οποίο αποσύρθηκε από την αγορά... (dimokratianews)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35