Οι φυτοφάγοι, ζουν περισσότερα χρόνια από τους κρεατοφάγους...


Η φυτοφαγική διατροφή σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε...


στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Internal Medicine), και η οποία υποστηρίζει ότι οι φυτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.


Η πιθανή σχέση μεταξύ της διατροφής και της θνησιμότητας αποτελεί σημαντικό τομέα μελέτης. Η φυτοφαγική διατροφή έχει σχετιστεί στο παρελθόν με μείωση του κινδύνου από διάφορες χρόνιες νόσους, όπως η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Όρλιχ του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες πάνω από 73.000 ανθρώπων, όλοι μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Η μελέτη χώρισε τους φυτοφάγους σε πέντε κατηγορίες: όσους δεν είναι φυτοφάγοι, όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια και θαλασσινά, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα. Η μελέτη επισημαίνει πως τα άτομα στις φυτοφαγικές ομάδες έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, παντρεμένοι, δεν έπιναν πολύ αλκοόλ, κάπνιζαν λιγότερο, ασκούνταν περισσότερο και ήταν πιο αδύνατοι. Στη διάρκεια μιας εξαετίας, πέθαναν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήταν κρεατοφάγοι.
«Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ενώ ακολούθησαν οι αυστηρά φυτοφάγοι (μείωση κινδύνου 15%), όσοι τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσοι τρώνε σπάνια κρέας. Επιπλέον, φάνηκε πως οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες φυτοφάγους.


Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Να σημειωθεί ότι προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς... (blog)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35