Τα τεράστια γουρλωτά μάτια αποτελούν σήμα κατατεθέν των νυκτόβιων πτηνών δίνοντας μία εντυπωσιακή όψη σε μπούφους, κουκουβάγιες και άλλα παρόμοια είδη. Ωστόσο για πρώτη φορά,οι επιστήμονες κατανόησαν με ποιο τρόπο...
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του Science Illustrated, οι κυνηγετικές συνήθειες των ζώων και η γενικότερη δραστηριότητά τους σχετίζεται άμεσα με την οπτική ικανότητα τους.
Έτσι είναι φυσικό, τα ζώα που κοιμούνται την ημέρα και κυνηγούν τη νύχτα να έχουν καλύτερη ορατότητα στο σκοτάδι παρά κάτω από το ηλιακό φως.
Το γεγονός ότι τα μάτια των νυκτόβιων πτηνών είναι υπερμεγέθη, ήδη συντελεί σε πρώτη φάση ώστε να συλλαμβάνουν καλύτερα το ελάχιστο φως της νύχτας. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο αμφιβληστροειδής τους περιέχει πολύ περισσότερα ραβδία από ένα κανονικό μάτι, κι έτσι καταγράφουν τα φωτόνια σε χαμηλές φωτεινές εντάσεις.
Τέλος, όπως αναφέρει το Science Illustrated, πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους, τα νυκτόβια πτηνά, κρύβουν μια κρυσταλλική στιβάδα που αντανακλά τα μη καταγεγραμμένα φωτόνια προς τον αμφιβληστροειδή, ώστε να μη χάνουν καμία κίνηση στο σκοτάδι... (iefimerida)