Ένα μεγάλο, άγρυπνο και διεισδυτικό «ηλεκτρονικό μάτι» έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το «μάτι» αυτό θα παρακολουθεί τους φορολογουμένους ακόμη και πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Το μεγάλο μυστικό με την υποβολή...
όλων των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Ιντερνέτ δεν είναι τόσο η αποφυγή των καθυστερήσεων και των χρονοβόρων διαδικασιών με την υποβολή έντυπων δηλώσεων όσο η δυνατότητα που διαθέτει πλέον το υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί τους φορολογουμένους από την πρώτη στιγμή που συμπληρώνουν τα «κουτάκια».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντικαταστήσει τους ελέγχους των υπαλλήλων της Εφορίας με έναν νέο υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει τα στοιχεία που συμπληρώνει ο κάθε φορολογούμενος στη φορολογική του δήλωση προτού καν την υποβάλει. Το «ηλεκτρονικό μάτι» του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί πλέον τον φορολογούμενο από τη στιγμή που συνδέεται για να συμπληρώσει τα «κουτάκια» της δήλωσης με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία και εντοπίζει αυτόματα τα «φουσκωμένα» ή ανακριβή ποσά, με τα οποία μέχρι σήμερα οι διάφοροι επιτήδειοι φοροφυγάδες χρησιμοποιούσαν για να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνσή τους.
Δεν κοιμάται ποτέ Ο «Big Brother» του υπουργείου Οικονομικών βλέπει τα πάντα, δεν κοιμάται ποτέ. Επειδή είναι ήδη διασυνδεδεμένος με όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών, μπορεί να διασταυρώνει και να συγκρίνει τα στοιχεία που υποβάλλει κάθε φορολογούμενος με τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί… Αυτό σημαίνει ότι ο «Big Brother» εντοπίζει τα «λανθασμένα» στοιχεία την ώρα που πληκτρολογούνται στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση και «μπλοκάρει» όσους επιχειρήσουν να «μαγειρέψουν» τα ποσά που δηλώνουν.
Στο σύστημα αυτό υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για να συνδεθεί on line το ΚΕΠΥΟ με τις τράπεζες για να καταγράφονται αμέσως οι τόκοι των καταθέσεων, αλλά και οι πληρωμές των πιστωτικών καρτών. Σε λίγο καιρό η υποβολή της δήλωσης θα ισοδυναμεί πλέον με αυτόματο… έλεγχο της ειλικρίνειας του φορολογουμένου. Ο έλεγχος Με λίγα λόγια, θα ελέγχονται ΟΛΕΣ οι φορολογικές δηλώσεις: - Οι προκαταβολές φόρου που παρακρατήθηκαν από τους ελεύθερους επαγγελματίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι). Ο φόρος 20%, που τους παρακρατήθηκε στην πηγή κατά το 2012 σε κάθε αμοιβή τους, μειώνει τον τελικό φόρο που θα πληρώσει φέτος ο υπόχρεος με την εκκαθάριση.
Πολλοί επωφελούνταν από το γεγονός ότι, υποβάλλοντας μέσω Διαδικτύου τη δήλωση, δεν προσκόμιζαν βεβαιώσεις από τους πελάτες τους ότι έχουν παρακρατήσει και αποδώσει τον φόρο που δηλώνουν ώστε να εκπέσει. Δήλωναν ό,τι ήθελαν και φρόντιζαν να μην παίρνουν μεγάλες επιστροφές ώστε να μην κληθούν για έλεγχο για χαρτιά που δεν είχαν. Από φέτος η ηλεκτρονική εφαρμογή ζητά αναλυτικά στοιχεία (επωνυμία, διεύθυνση) και τον ΑΦΜ κάθε πελάτη-εργοδότη που φέρεται να παρακράτησε και να απέδωσε τον φόρο, ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με διασταύρωση της δήλωσης με τις πληρωμές που έγιναν στην Εφορία για τα συγκεκριμένα ΑΦΜ και ποσά. - Στη δήλωση Ε1 είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία, οι πινακίδες, τα κυβικά, η παλαιότητα, αλλά και το τεκμήριο που αναλογεί για κάθε αυτοκίνητο της οικογένειας. - Αυτόματα προσυμπληρώνονται και τα στοιχεία ακινήτων (διεύθυνση, παλαιότητα, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.). –
Αναγράφεται ο αριθμός παροχή της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο και από ιδιοκτήτες και από ενοικιαστές και από όσους διαμένουν κατά παραχώρηση για να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά με βάση τα τετραγωνικά της ΔΕΗ και όχι της δήλωσης ή του συμβολαίου. Σε δεύτερη φάση, θα ελεγχθεί αν τους είχε στείλει η ΔΕΗ να πληρώσουν και το «χαράτσι» ακινήτων ή όχι. - Στη δήλωση εσόδων-δαπανών των επαγγελματιών (Ε3), το σύστημα «χτυπάει κόκκινο» και αναδύονται προειδοποιητικά μηνύματα στην οθόνη, μόλις κάποιος εμφανίζει ασυνήθιστα υψηλές δαπάνες άνω του 40% ή 45% των εσόδων που δηλώνει, αποθαρρύνοντας πολλούς να «μαγειρέψουν» την τελευταία στιγμή τα κέρδη της χρονιάς, ποντάροντας πως δεν θα κληθούν για έλεγχο. - Και οι μισθωτοί δηλώνουν το ΑΦΜ των εργοδοτών τους, για να διαπιστωθεί αν αποκρύπτουν εισοδήματα ή αν εκείνος δεν απέδωσε Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. - Ζητείται ο ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών για να αποκαλυφθεί το πραγματικό έτος γεννήσεως ή, προκειμένου για ηλικιωμένους που συνοικούν και βαρύνουν τον φορολογούμενο, αν εισπράττουν συντάξεις και επιδόματα. - Θα καταγράφονται στοιχεία για αντιπαραβολή και με τα ποσά δαπανών για δάνεια και ενοίκια, που δηλώνονται με σκοπό να αναγνωριστούν για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος.
Ποιοι θα χάσουν το… παντεσπάνι τους Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι εφοριακοί θα έχουν να ασχοληθούν με τις «ιδιαίτερες», τις «περίπλοκες» και τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, απαλλάσσοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζομένους από το άγχος των εκβιαστικών ξαφνικών προσωπικών ελέγχων. Κάποιοι, βέβαια, θα χάσουν το… παντεσπάνι τους με αυτό το σύστημα… (paraskhnio)