Πριν το λουκέτο ήρθε η ιδέα για διανομή κατ’ οίκον!!!


Της Κορίνας Καφετζοπούλου


Αν το αντικριστό του Μανουρά μπορεί να ταξιδέψει παντού, δεν μπορεί το ελαιόλαδο του Ξυλούρη;


Βέβαια δεν έκανε αυτή τη σύγκριση ο ελαιοπαραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου Γιώργος Ξυλούρης από τον Κρουσώνα Ηρακλείου, αλλά όπως και να το κάνεις, σχεδόν πάντα, πίσω από μια «ιδέα» στην Κρήτη, υπάρχει καταγωγή από τα Ανώγεια!  

Ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πριν δέκα χρόνια, μέσω επιδοτούμενου προγράμματος δημιούργησε μια από τις πρώτες ιδιωτικές τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου στο νομό Ηρακλείου. Τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν εύκολα, κατάφερε όμως να ορθοποδήσει και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία «Ξυλούρης» να βρίσκεται σε όλη την  Ελλάδα.

Όταν είχε φτάσει στην «κορυφή» του και είχε αναπτύξει ένα δίκτυο πωλήσεων σε 230 υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ άρχισε η κατηφόρα, και όχι λόγω υπαιτιότητας του ιδίου, αλλά λόγω της κρίσης.

Το ρευστό άρχισε να εξαφανίζεται, οι 8μηνες και 12μηνες επιταγές δεν ήταν η λύση και κινδύνευε να γκρεμιστεί το οικοδόμημα που είχε φτιάξει αλλά και οι σχέσεις συνεργασίας με περίπου 100 παραγωγούς που είχε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα.

Αν καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια θα έχανε τις αγορές του και μαζί με αυτές, τη διακίνηση περίπου 300 τόνων ελαιολάδου ετησίως.

Και ξαφνικά εκεί που καθόταν του ήρθε η «ιδέα» για το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες» και στο ελαιόλαδο, όταν παρακολουθούσε τις ειδήσεις.

Για τον ίδιο, αυτή η σκέψη άστραψε στο μυαλό του, όπως του Ισαάκ Νεύτωνα με το μήλο και τη θεωρία της βαρύτητας (!), διότι ήταν η μόνη λύση για να μη βάλει λουκέτο.

Έτσι λοιπόν πριν δυο μήνες ξεκίνησε τη διανομή κατ’ οίκον σε όλη τη χώρα, όχι μόνο ελαιολάδου αλλά και άλλων κρητικών προϊόντων.

Έκανε μια επιτυχημένη διαφήμιση, «έφτιαξε» την ιστοσελίδα της εταιρείας μεταφρασμένη, στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα και τα κινέζικα, και ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή.

Και τα πρώτα δείγματα δικαιώνουν τη νέα προσπάθεια, όπως είπε, μιλώντας στο MadeinCreta, με την ιδέα για τη διανομή κατ΄ οίκον, να ετοιμάζεται να γίνει door to door, αυτή τη φορά στην Αγγλία!  

«Τα πράγματα για εμάς, όπως και για όλους, είναι δύσκολα λόγω της έλλειψης ρευστού. Δε μας πλήρωναν τα σούπερ μάρκετ, στα χέρια μας παίρναμε πολύμηνες επιταγές, στις υποχρεώσεις μας δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε και έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Από αυτήν την κατάσταση είχαμε μαρτυρήσει και ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε. Επηρεασμένοι  και από τα κινήματα πολιτών, αποφασίσαμε να τους εγκαταλείψουμε και να ξεκινήσουμε τη διανομή κατ΄ οικον», σημείωσε.

Με τρεις αποθήκες σε  Αθήνα, Θεσαλλονίκη και Λάρισα  και ένα οργανωμένο δίκτυο ανθρώπων, η εμπορική δραστηριότητα συνεχίζεται «πόρτα –πόρτα» όχι μόνο για το ελαιόλαδο αλλά και άλλα κρητικά προϊόντα όπως ξινόχοντρο, μέλι, παξιμάδια, αλεύρι.

«Είναι ακόμα αρχή, τα πρώτα δείγματα όμως είναι ενθαρρυντικά. Ο καταναλωτής κερδίζει 4-5 ευρώ στο 5λιτρο, σε σχέση με την αγορά από σούπερ μάρκετ, έχει το προϊόν στο σπίτι του, εμείς πληρωνόμαστε αμέσως, και τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις μας. Σε αυτή τη φάση ετοιμαζόμαστε για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα με πρώτη αγορά, εκτός συνόρων, την Αγγλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αν όλα πάνε καλά».

Ο κ. Ξυλούρης όπως σημειώνει στηρίζεται πλέον το άριστο προϊόν και στην πιο αποδοτική διαφήμιση που είναι… «στόμα με στόμα».



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35