Λίγο πριν από την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τους όρους που επέβαλε η τρόικα, έρχεται η σειρά των μέσων ενημέρωσης. Οι καταχρεωμένες επιχειρήσεις media βρίσκονται στο όριο λουκέτων, περιμένοντας διακαώς το «φιλί ζωής». Απόφαση η οποία...
θα ληφθεί με όρους των πολιτικών επιλογών της τρόικας και των τοποτηρητών της στις τράπεζες. Εδώ στο «Ποντίκι» το έχουμε γράψει επανειλημμένα, μετά και την αποκάλυψη της έκθεσης του Μπομπ Τράα. Οι τροϊκανοί έχουν θέσει τους μιντιάρχες στη λίστα των τριών κομβικών ζητημάτων προς αντιμετώπιση. Μετά το τραπεζικό και πολιτικό σύστημα, θεωρούν τα media προβληματικά έως και διεφθαρμένα.
Η υποταγή των εκδοτικών συγκροτημάτων στην πολιτική της τρόικας εδώ και τέσσερα χρόνια δεν απέφερε την προσδοκώμενη συμπόνια και συμπαράσταση των ξένων τοποτηρητών. Αντιθέτως, εδώ και ενάμιση χρόνο ξεκίνησε η επιχείρηση ξεκαθαρίσματος στον χώρο των ΜΜΕ. Και η λύση του «κουρέματος» των δανείων απέχει πολύ ακόμη. Από τα οικονομικά στοιχεία για το 2012 προκύπτει πως οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες έχουν υποχρεώσεις ύψους 801,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων τους φθάνει τα 538,5 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχει ο ΔΟΛ, ύψους 210 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ο Πήγασος με 209 εκατ., το Mega με 188, η «Καθημερινή» με 140 εκατ. ευρώ. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι Αττικές Εκδόσεις με υποχρεώσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ, η «Ναυτεμπορική» με 8,1 εκατ. ευρώ και οι Τεχνικές Εκδόσεις με 3,6 εκατ. ευρώ.
Με φόντο την παραπάνω εικόνα, οι φήμες οργιάζουν σε ένα παιχνίδι ισχύος αλλά και παρασκηνιακού πολέμου μέχρις εσχάτων για το ποιος θα λάβει την άφεση... αμαρτιών και το πράσινο φως της επιβίωσης. Γιατί, πέρα από το προφανές γεγονός ότι όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν σκελετούς στο portfolio της διαχείρισης των επιχειρήσεών τους, παρατηρείται το φαινόμενο της εκδοτικής αλληλοφαγίας. Η αλληλεγγύη ή η συνεργασία μεταξύ των εκδοτικών συγκροτημάτων είναι μια άγνωστη λέξη.
Κατά πληροφορίες μας, ακόμη και το μπλοκ των δύο συμμάχων, Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα, παρά τις μεταξύ τους συνεχείς δημόσιες συναντήσεις, δεν είναι αρραγές. Το σενάριο της ιδιότυπης συγχώνευσης μεταξύ ΔΟΛ και Πήγασου, με τραπεζικό σχέδιο, παραμένει κλειστό στο συρτάρι των τραπεζικών συμβούλων, προς έλεγχο από τους ελεγκτές της τρόικας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, στη Μεταμόρφωση αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΔΟΛ, έχοντας ως δεδομένο ότι ο Σταύρος Ψυχάρης θα χρειαστεί άμεσα περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές που γίνονται στο «Έθνος» για μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση!
Ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης κινείται επίσης θέτοντας τα σχέδια επιβίωσης του ΔΟΛ σε πράξη. Με δημόσια ανακοίνωσή του στο Χ.Α. ενημέρωσε για την πρόθεση δημόσιας εξαγοράς όλων των μετοχών – ποσοστό 7,915% - από το χρηματιστήριο, με στόχο την εξαγωγή του από τη Σοφοκλέους. Παράλληλα, εντός του μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της ιντερνετικής μετάβασης στα έντυπα Μέσα του συγκροτήματος. Εξελίξεις υπάρχουν και στον Πήγασο, όπου, όπως λένε δημόσια πια τα στελέχη του, η οικογένεια Μπόμπολα πήρε τις επιφυλάξεις της και έδωσε 15 ώς και 20 εκατομμύρια ευρώ για το εκδοτικό συγκρότημα… (Ποντίκι – pressarismenos)