Φοιτητής από το... 1926 με καρτέλα στο ΑΠΘ!!!



Ημερομηνία εγγραφής 2 Νοεμβρίου 1926 έχει ο παλαιότερος... εν ενεργεία φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Η καρτέλα του δεύτερου φοιτητή ο οποίος...


ενεγράφη από καταβολής του ιδρύματος στη Φιλοσοφική που λειτούργησε πρώτη, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του είχε εντοπισθεί πριν από καιρό στα υπόγεια της σχολής προκαλώντας την έκπληξη των υπαλλήλων.


Και μπορεί βέβαια η συγκεκριμένη περίπτωση να είναι ακραία, ωστόσο χιλιάδες είναι οι φοιτητές που παραμένουν εγγεγραμμένοι, παρότι έχουν εδώ και πολλά χρόνια διακόψει τη φοίτησή τους, έστω κι αν δεν περιλαμβάνονται στους μηχανογραφημένους καταλόγους του ιδρύματος.

Στο ΑΠΘ, παρότι σε αρκετές σχολές και τμήματα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαγραφής των αιώνιων φοιτητών, αρκετοί εγγεγραμμένοι ξεπερνούν το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος. Αρκετοί από αυτούς, πάντως, έπειτα από ειδοποίηση των πρυτανικών αρχών ότι απειλούνται με διαγραφή, δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, Σε σύνολο 66.970 ενεργών προ- πτυχιακών φοιτητών υπολογίζεται ότι οι 35.000 διανύουν τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνου σπουδών, ενώ περί τις 25.000 βρίσκονται στο ν+2 (δηλαδή από 6 έως 8 χρόνια ανάλογα με τον χρόνο σπουδών σε κάθε σχολή). Από το σύνολο των ενεργών φοιτητών, εξάλλου, περισσότεροι από 14.000, πρακτικά ένας στους πέντε, έχει εγγραφεί πριν από τον Αύγουστο του 2000, ξεπερνώντας τη 12ετία σπουδών.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές με ευελιξία για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξέφρασε στα «ΝΕΑ» ο Χρύσανθος Σταμούλης, πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία κατέχει τα πρωτεία στους αιώνιους φοιτητές (σχεδόν ένας στους δύο έχει εγγραφεί πριν από τον Αύγουστο του 2000). «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία κυρίως για όσους εργάζονται, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οχι όμως για απεριόριστο χρόνο, ώστε να μη γίνει η ευαισθησία ασυδοσία», τόνισε. Ακόμη, ανέφερε ότι εκτός από τα προβλήματα μηχανογράφησης, οι διαγραφές δεν προχωρούν λόγω είτε αδιαφορίας, είτε πολιτικής που σχετίζεται με την παιδεία. «Κάθε αλλαγή φέρνει προβλήματα και αντιδράσεις και αυτό εν μέρει γιατί υπάρχει καχυποψία απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα πράγματα με προχειρότητα. Εν προκειμένω, πάντως, η νομοθεσία είναι καλή και ευέλικτη», πρόσθεσε.

ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχεδόν ένας στους δύο φοιτητές θεωρείται αιώνιος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, όπου μάλιστα έχουν εντοπιστεί εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του '60, της τότε Βιομηχανικής Σχολής. Το ίδρυμα έχει 6.000 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές και άλλους 5.800 που έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο, εκ των οποίων περί τις 2.000 εισήχθησαν πριν από το 2000... (ΤΑ ΝΕΑ)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35