Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε μόλις τον Ιανουάριο μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη Άρη, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Ο κομήτης με την ονομασία C/2013 A1 ανακαλύφθηκε μεταξύ Δία και Κρόνου τον Ιανουάριο από παρατηρητήριο της Αυστραλίας...
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ο κομήτης αυτός τελικά μάλλον θα συγκρουστεί με τον Άρη τον Οκτώβρη του 2014, αν και αρχικά οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι θα περνούσε από τον πλανήτη σε απόσταση μόνο 37,000 χιλιομέτρων.
Εάν όντως υπάρξει σύγκρουση, αυτή θα εκτοξεύσει ενέργεια ίση με ένα δισεκατομμύριο μεγατόνους ΤΝΤ. Επίσης, με ταχύτητα 56 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα δημιουργούσε κρατήρα 500 χιλιόμετρων σε πλάτος και δύο χιλιόμετρων σε βάθος.
Η ασάφεια για το θέμα της σύγκρουσης οφείλεται στο γεγονός ότι οι κινήσεις των κομητών είναι απρόβλεπτες καθώς όσο πλησιάζουν τον Ήλιο, η δομή τους επηρεάζεται, αυξάνεται η θερμοκρασία τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον εκτροχιασμό τους.
Μια αστρονόμος δήλωσε στον Εκόνομιστ ότι εάν γίνει σύγκρουση, η καταστροφή που θα προκαλέσει θα είναι της έκτασης της σύγκρουσης που οδήγησε στον αφανισμό των δεινόσαυρων πριν 65 εκατ. χρόνια.
Επίσης, ανέφερε ότι εάν η σύγκρουση γίνει στο ημισφαίριο που θα είναι ορατό από τη Γη, τότε θα μπορούμε να την παρακολουθήσουμε ακόμη και με γυμνό μάτι, ακόμη και την ημέρα.
Ωστόσο, η ΝΑΣΑ υπολογίζει ότι το κοντινό πέρασμα του κομήτη θα είναι απόστασης 100,000 χιλιομέτρων.
Ο Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Donald Yeomans δήλωσε ότι μια πολύ στενή επαφή με τον κομήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μετρήσιμο παλμό της οργανικής ύλης που εισέρχεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη.
Η παρακολούθηση του κομήτη πάντως συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Εξάλλου, φαίνεται ότι η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη αστρικά γεγονότα, αφού ραντεβού με τον Ήλιο θα έχει ένας νέος κομήτης τον Νοέμβριο, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο «Κομήτης του Αιώνα» λόγω της φωτεινότητάς του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο φωτεινός θα είναι ο κομήτης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι τόσο φωτεινός όσο η πανσέληνος ή ίσως, ορατός και στο φως της ημέρας.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012 από Ρώσους αστρονόμους, και του δόθηκε το όνομα «Κομήτης ISON», καθώς ανακαλύφθηκε με τη χρήση δεδομένων από το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Οπτικών (ISON).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, (ESA) στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης αυτός θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, αφού θα περάσει σε απόσταση 1.100.000 χιλιομέτρων από τον Ήλιο.
Στη πλησιέστερη προσέγγισή του, θα περάσει σε απόσταση 10.800.000 χιλιόμετρα από τον Άρη την 1η Οκτωβρίου 2013 και 63 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη στις 26 Δεκεμβρίου 2013.
Οι εκτιμήσεις των αστρονόμων αναφέρουν ότι θα πρόκειται για έναν τεράστιο κομήτη αφού ανακαλύφθηκε πέραν από την τροχιά του Δία, και θα περάσει τόσο κοντά στον Ήλιο.
Ο κομήτης προέρχεται από το εξώτερο ηλιακό σύστημα και συγκεκριμένα από το νέφος Οορτ, όπου βρίσκονται τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων απομεινάρια από τη γέννηση των πλανητών, αποτελούμενα από βράχους και πάγο. Πιστεύεται ότι το Νέφος του Οορτ είναι η πηγή όλων των κομητών που εισέρχονται στο ηλιακό σύστημα.
Πιστεύεται επίσης ότι τα αντικείμενα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός.
Ο κομήτης, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί, υπολογίζεται ότι θα έχει πυρήνα μήκους μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.
Ταξιδεύει εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να πλησιάσει τη γειτονιά μας.
Αριθμός αποστολών στον Ήλιο, σχεδιάζουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, καθώς θα περνά από τον Ήλιο.
Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.
Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές δύο έως έξι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».
Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη.
Όταν οι κομήτες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω… (pafospress)