Της Δήμητρας Σωτηριάδου
Αυτό που δεν κάνει η δική μας κυβέρνηση το προσπαθούν μόνοι τους οι πολίτες, που νοιάζονται για τη σωτηρία της χώρας τους και όχι τη σωτηρία των τραπεζών. Θα ενεργοποίησουν την Αρχή της Κατάστασης Ανάγκης (έναν διεθνώς αναγνωρισμένο κανόνα του διεθνούς δικαίου). Θα ενεργοποιήσουν, γιατί υπάρχει νομικό προηγούμενο εφαρμογής της "κατάστασης ανάγκης" και άρνησης πληρωμής χρέους...
- Πρώτα απ' όλα στην ΕΛΛΑΔΑ, το 1936 επί Μεταξά, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει δάνειο από βελγική τράπεζα. Αν και η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας την Ελλάδα για αθέτηση υποχρεώσεων, η τότε κυβέρνηση απάντησε ότι με βάση "ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ".
Το Διεθνές Δικαστήριο αποδέχτηκε το σκεπτικό και δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο το οποίο αργότερα αξιοποίησαν χώρες όπως η Αργεντινή (2003) στην παύση πληρωμών και στη μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της.
- "Κατάσταση ανάγκης" και διαγραφή μέρους των χρεών των νοικοκυριών εφάρμοσε η ΙΣΛΑΝΔΙΑ που μετά από τρία χρόνια χρηματοπιστωτικής κρίσης τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς μνημόνιο και βραχνά του Δ.Ν.Τ. δεν υπέκυψε σε καμία πίεση, δεν έλαβε μέτρα περικοπής κοινωνικών παροχών, δε ρούφηξε το αίμα των πολιτών της. Αντίθετα σεβάστηκε τη θέση του λαού της με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (γιατί η χώρα θα βυθιζόταν στο χάος).
Άρα μεταξύ σωτηρίας λαού και τραπεζών επέλεξε η κυβέρνηση της Ισλανδίας την ανάγκη επιβίωσης του κόσμου.
Έκανε όμως και κάτι άλλο. Τιμώρησε τους κερδοσκόπους του αχαλίνωτου τραπεζικού τζόγου.
Κάθισε στο σκαμνί τους πολιτικούς υπεύθυνους της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.
- Με τις υποδείξεις (!) του Δ.Ν.Τ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το ΕΚΟΥΑΔΟΡ σπρώχτηκε σε αφόρητους δανεισμούς. Το 1982 το μπαλόνι ΕΣΚΑΣΕ και εφαρμόστηκε - όπως σε μας σήμερα - η λογική των λίγων και δυνατών. Προτεραιότητα στην πληρωμή χρέους. Νέα δάνεια για να πληρώσει τα επιτόκια, εκτροχιασμένο χρέος. Δευτερεύοντα όλα τα άλλα πλην της πληρωμής των χρεών. Φτώχια, εξαθλίωση, περικοπή δημόσιων δαπανών, υγείας, ασφάλειας, επέβαλαν οι δανειστές ιδιωτικοποιήσεις, διέλυσαν κάθε εργασιακή σχέση. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ!
Ώσπου, στην κορύφωση της κρίσης το 2000, κατέρρευσαν με τη μία 16 τράπεζες. ΤΙΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑΝ από απόγνωση και όχι λόγω ΝΟΣΟΥ όπως λένε οι δικοί μας πολιτικοί.
Η παντοδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας του ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ το 2007,με την εκλογή νέου Προέδρου.
ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ μονομερώς το κύριο μέρος του χρέους.
Εκδιώχθηκαν από τη χώρα οι αποστολές του Δ.Ν.Τ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στην πρώην αποικία.
- Μονομερή παύση πληρωμών σύμφωνα με την αρχή της "κατάσταση ανάγκης" κήρυξε και ο πρόεδρος της Αργεντινής μετά από μια ανεπανάληπτη κρίση το 2001 εξέγερση του λαού, εγκατάλειψη προέδρου από τη χώρα με ελικόπτερο και παραίτηση άλλου προέδρου.
Σήμερα στη χώρα μας οι κυβερνώντες θεωρούν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ. Γιατί δεν έχουν σκοπό να στείλουν στη δικαιοσύνη - από μόνοι τους - πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους
Ήδη η υπόθεση της ενεργοποίησης του νόμου με προσφυγή των νομικών συμβούλων της Συνταγματικής Παρέμβασης των Ελλήνων Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, από 9 - 1- 2013, είναι στο Γενικό Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Η υπόθεση όμως πια, δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαική. Με τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών ευρωπαίων πολιτών ενεργοποιείται αυτομάτως ο νόμος και η διαγραφή θα είναι νίκη της προσπάθειας των πολιτών ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ… (madeincreta)