Κάπνισμα και πρόωρες γεννήσεις...



Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μπορεί να επιφέρει μείωση των πρόωρων γεννήσεων, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη για την υγεία από τέτοιες απαγορεύσεις...


εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών αφορούν ακόμη και τα αγέννητα μωρά, στα οποία πλέον δίνεται περισσότερος χρόνος να αναπτυχθούν σωστά στη μήτρα.
Ήταν ήδη γνωστό ότι το κάπνισμα -ακόμη και το παθητικό- κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να αναστείλει την ανάπτυξη του εμβρύου (γέννηση μωρών με μικρότερο βάρος), καθώς και να μειώσει τη διάρκεια της κύησης (πρόωρη γέννα), κάτι που επιβεβαιώνεται με τη νέα έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, έλαβε ως δεδομένα στοιχεία για τις πρόωρες γεννήσεις (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) κατά την περίοδο 2002-2011, τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα εστιατόρια και μπαρ, καθώς επίσης σε πολλούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας στο Βέλγιο.


Η στατιστική ανάλυση έδειξε συστηματική μείωση των πρόωρων γεννήσεων, όσο διευρύνονταν οι απαγορεύσεις του καπνίσματος στο Βέλγιο με το πέρασμα του χρόνου, καθώς σταδιακά υιοθετούνταν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 607.000 μωρά και διαπίστωσαν μείωση 3,1% στον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων μετά το 2007 και άλλη μια μείωση 2,6% μετά τον Ιανουάριο του 2010 (και ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί τα αλλεπάλληλα αντικαπνιστικά μέτρα).

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις (εμφράγματα κλπ). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους το χρόνο διεθνώς, εκ των οποίων πάνω από 600.000 μη καπνιστές, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι έως το 2030 οι ετήσιοι θάνατοι παγκοσμίως θα φθάσουν τα 8 εκατ.

Οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν ότι όσο επεκτείνονται τα αντικαπνιστικά μέτρα σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, τα οφέλη για την υγεία, μικρών και μεγάλων, θα γίνονται ολοένα πιο αντιληπτά. Ενδεικτικά, δύο βρετανικές μελέτες ήδη έδειξαν ότι μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στην Αγγλία, εμφάνισαν μείωση τόσο οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία με κρίση άσθματος, όσο και ο αριθμός των περιστατικών εμφραγμάτων μεταξύ των ενηλίκων... (Real-madata)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35