Σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων… σε 18 δήμους!!!



Σε μια προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών επιλογών μετακίνησης εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση...


ενός νέου μοντέλου ζωής υλοποιείται η δράση «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων» απ' το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015».


Με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση ποδηλάτων για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών 5 δήμοι της Αθήνας και 13 δήμοι της επικράτειας υιοθέτησαν την δράση του υπουργείου για ένα ακόμα δημόσιο μέσο μεταφοράς, το ενοικιαζόμενο ποδήλατο. Το σύστημα αυτό προσφέρει την δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Σήμερα περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως διαθέτουν τέτοια συστήματα.


Αντίστοιχο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτητές και διδακτικό προσωπικό έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανταπόκριση του κόσμου στην ιδέα του προγράμματος αυτού. Ήδη στην Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1.000 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Ενώ στην Αθήνα αρκετοί δείχνουν ενθουσιασμένοι, όταν αντικρίζουν τους σταθμούς ενοικίασης.


Που θα βρείτε τα διαθέσιμα ποδήλατα

Τα κέντρα ενοικίασης ποδηλάτων θα εγκατασταθούν σε 5 δήμους της Αθήνας: Αμαρουσίου, Μοσχάτου - Ταύρου, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα.

Αλλά επίσης συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους της επικράτειας: Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου - Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ένα απ' τα κοινόχρηστα ποδήλατα μπορούν να επισκεφτούν τους σταθμούς ενοικίασης τους.

Στο Μαρούσι θα δημιουργηθούν 6 σταθμοί εξυπηρέτησης με 70 ποδήλατα προς ενοικίαση στα σημεία:  έξω απ' τους σταθμούς του ΗΣΑΠ Μαρούσι και Νερατζιώτισσα, στις πλατείες Ηρώων και Αγίας Λαύρας, στο δημαρχείο Αμαρουσίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι δημότες του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου θα έχουν πρόσβαση σε 60 ποδήλατα. Στο Μοσχάτο οι τρεις σταθμοί ενοικίασης θα είναι στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο σταθμό ΗΣΑΠ Μοσχάτο και στην συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αγίου Κωνσταντίνου. Ενώ στον Ταύρο θα εγκατασταθούν στο σταθμό του Ηλεκτρικού και στην πλατεία Ατταλείας.

Στο δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα διατεθούν 70 ποδήλατα σε έξι σταθμούς: στο Αθλητικό Πάρκο ΠΡΕΣΣΟΦ, στο πάρκο Σελεπίτσαρι και στις πλατείες Λαού, Νίκης, Ευγενείας και Βάρναλη.

Τέσσερις σταθμοί εξυπηρέτησης με 50 ποδήλατα θα τοποθετηθούν από το δήμο Μαραθώνα και στη Νέα Σμύρνη θα λειτουργήσουν αντίστοιχα 3 σταθμοί με 40 ποδήλατα.


Πότε και πώς θα λειτουργήσουν

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα από τους ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού.

Προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του χρήστη, πριν παραλάβει το ποδήλατο του. Έτσι απαιτείται μια απλή αίτηση εγγραφής στα κατά τόπους κέντρα ενοικίασης των δήμων, και έπειτα με την χρήση μαγνητικής κάρτας θα μπορεί να γίνεται χρήση των ποδηλάτων και επιστροφή τους σε οποιονδήποτε σταθμό του δήμου.


Ο τρόπος πληρωμής και ο χρόνος χρήσης των ποδηλάτων καθορίζεται απ' τους ίδιους τους δήμους ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές. «Η όλη διαδικασία του προγράμματος πρέπει να περάσει πρώτα απ' το δημοτικό συμβούλιο του κάθε δήμου για να καθορισθεί ο τρόπος λειτουργίας τους» δηλώνει στο ΒΗΜΑ η κυρία Μαρίκα Νιώτη απ' τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Εξαιτίας της γραφειοκρατίας της τοπικής αυτοδιοίκησης το πρόγραμμα θα καθυστερήσει να ξεκινήσει, μέχρι να καθορισθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες» συμπληρώνει.

Οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται είτε αυτόνομα, με τη χρήση αποκλειστικά των κοινόχρηστων ποδηλάτων, είτε σε συνδυασμό με τη χρήση και άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό οι σταθμοί εξυπηρέτησης έχουν τοποθετηθεί σε χώρους που βρίσκονται σταθμοί ή στάσεις των άλλων μέσων.

Το σύστημα αρχικά θα είναι διαθέσιμο προς χρήση σε πιλοτικό στάδιο στους περισσότερους δήμους απ' τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ τον Μάρτιο θα λειτουργούν όλες οι μονάδες… (Το Βήμα- parapolitika)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35