Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο… στο σφυρί!!!



Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως φάρσα και της δεύτερη ως τραγωδία...


Στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ), η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται περισσότερο ως τραγωδία και λιγότερο ως φάρσα. Το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι προ των πυλών. Με τις ευλογίες, αν όχι μεθόδευση του πολιτικού συστήματος προς όφελος των εγχώριων τραπεζιτών, όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερα τεύχη το ΗΟΤDOC. Όπως ακριβώς συνέβη με την Αγροτική Τράπεζα, η οποία ξεπουλήθηκε για ένα κομμάτι ψωμί προς όφελος του κ. Μιχάλη Σάλλα.


Ο χθεσινός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου του ΤΤ κατέληξε σε ναυάγιο. Το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις προσφορές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank. Οι τράπεζες φάνηκαν απρόθυμες στο να αποκτήσουν το υγιές χαρτοφυλάκιο του ΤΤ. Το ΔΣ του ΤΧΣ αναγκάστηκε να διακόψει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό λύθηκαν τα χέρια των επικεφαλής της ΤτΕ να προχωρήσουν στο έργο της διάσπασης του ΤΤ.

Το σενάριο περιλαμβάνει κάτι από ξεπούλημα ΑΤΕ με ολίγον Proton Bank. To TT θα διασπαστεί σε «good» και «bad bank», όπως ακριβώς συνέβη με την ΑΤΕ, και η «good bank» θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ΤΧΣ. Όπως συνέβη και με την Proton Bank του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στο νέο ΤΤ θα μεταβιβασθεί ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ενώ το παθητικό ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Το 80% των δανείων, δηλαδή περί τα 6,8 δισ. ευρώ θα μεταβιβαστούν στην «good bank» και τα υπόλοιπα στην «bad bank», η οποία θα τεθεί και σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. To ΤΧΣ θα αναλάβει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όπως επίσης και τα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το νέο ΤΤ.


Το είχαν μεθοδεύσει 

Το ΗΟΤDOC είχε αποκαλύψει σε παλιότερα τεύχη πως μεθοδευόταν το ξεπούλημα του ΤΤ, προς όφελος χρεοκοπημένων τραπεζών. Απόρρητη έκθεση της εταιρείας Alvarez & Marsal για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήριζε υπό προϋποθέσεις βιώσιμο το ΤΤ, δίχως να χρειάζεται να προχωρήσει σε εκκαθάριση ή διαχωρισμό του ΤΤ σε «good» και «bad bank». Η έκθεση όμως κατά ένα περίεργο λόγο ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την έκθεση της Blackrock. H έκθεση περιλάμβανε τέσσερα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ΤΤ, σύμφωνα με τα οποία, το ΤΤ ήταν βιώσιμο. Και σίγουρα σε πολύ καλύτερη μοίρα μοίρα από άλλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά ένα παράξενο λόγο όμως δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας και τα αποτελέματα της ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση. Ακάθεκτη προχώρησε στο έργο της, θυσιάζοντας το ΤΤ στο βωμό των τραπεζιτών.

Τα αποτελέσματα της Blackrock επιβεβαιώνουν πανηγυρικά και δύο μελέτες οικονομικών αναλυτών του ΤΤ, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμιευτήριο ήταν και είναι απολύτως βιώσιμο. Το ξεπούλημα είναι δεδομένο… (koutipandoras)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35