«Λουκέτο» σε ένα από τα πλέον ιστορικά εργοστάσια, αυτό της εμφιάλωσης νερού από την ξακουστή πηγή Καραντάνη στο Λουτράκι Κορινθίας, και τίτλους τέλους σε ένα...
Αν και κάποιες φήμες θέλουν δύο εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Πελοπόννησο να ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου και του σήματος, αυτές δεν επιβεβαιώνονται και πιθανότερη λύση φαίνεται η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τον Δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της εταιρείας στους είκοσι εναπομείναντες εργαζόμενους, αυτοί έχουν δύο «εναλλακτικές»: είτε να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση είτε να εργασθούν στις εγκαταστάσεις της Pepsico-Ηβη στα Οινόφυτα. Σημειώνεται ότι μετά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη μονάδα από το 2011, το προσωπικό της από εξήντα άτομα που αριθμούσε στα τέλη του 2011, αριθμεί πλέον είκοσι. Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έληξε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και οι ίδιοι δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις αποφάσεις της διοίκησης περί «λουκέτου» στο εργοστάσιο. Επιπλέον, από τις αρχές του 2012 στην εταιρεία είχαν ληφθεί μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους, μέσω της υπογραφής διετών ατομικών συμβάσεων που προέβλεπαν μείωση των μισθών κατά 10% και «πάγωμα» των ωριμάνσεων.
Η ιστορία της εμφιάλωσης του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι ξεκίνησε από την εταιρεία Ηβη-Παναγόπουλος που ίδρυσε το 1926 ο Νίκος Παναγόπουλος. Επρόκειτο για μια μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι και το όνομα Ηβη δόθηκε για να θυμίζει τη θεά που προμήθευε τους θεούς του Ολύμπου με νέκταρ. Στη δεκαετία του '60 η εταιρεία εξαγόρασε το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού της πηγής Καραντάνη, από το οποίο παραγόταν και σόδα με το σήμα Ηβη-Καραντάνη. Το 1973 η εταιρεία Ηβη-Παναγόπουλος απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα και το 1989 εξαγοράστηκε από την PepsiCo και μετονομάστηκε σε PepsiCo-Hβη. Το εργοστάσιο στο Λουτράκι εμφιάλωνε τόσο φυσικό μεταλλικό νερό όσο και ανθρακούχο.
Τα προβλήματα για τη θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής έχουν ενταθεί την τελευταία διετία, καθώς μετά από δύο σχετικά καλές χρονιές, το 2008 και το 2009, από το 2010 ξεκίνησαν και πάλι οι δυσχέρειες με απώλειες μεριδίων και εμφάνιση ζημιών. Το 2010 άλλωστε αποφασίστηκε για οικονομικούς λόγους και η διοικητική ενοποίηση των δύο εταιρειών της Pepsico στην Ελλάδα, ήτοι της PepsicoΗβη και της Tasty Foods. Ο όμιλος στην Ελλάδα την τελευταία τριετία καταγράφει ζημίες που υπολογίζονται σε 65 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από τη μονάδα στο Λουτράκι οι ζημίες εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο έφτασαν τα 8 εκατ. ευρώ. Η απώλεια μεριδίων είχε άλλωστε ως αποτέλεσμα, ενώ η ετήσια παραγωγή της σε εμφιαλωμένο νερό να ανέρχεται το 2009 σε 8,7 εκατ. κιβώτια, το 2012 να έχει υποχωρήσει στα 3,9 εκατ. κιβώτια.
Εκτός από το εμφιαλωτήριο στο Λουτράκι, η πολυεθνική διαθέτει εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όπου παράγονται τα αναψυκτικά και στον Αγιο Στέφανο Αττικής, όπου παράγονται τα προϊόντα της Tasty Foods.
Η Καθημερινή (Δήμητρα Μανιφάβα)