Της Κορίνας Καφετζοπούλου
«-Ναι, γεια σας, μια παραγγελία θα ήθελα;
-Παρακαλώ!
-Αντικριστό έχετε;
-Σε λίγο θα είναι έτοιμο...
-Ωραία… δεν το βιάζομαι. Θα ήθελα τρία γουλίδια.
-Πού να σας το φέρουμε;
-Στην οδό Torsbygatan 22,στη Στοκχόλμη.Τι λέτε, αύριο το βράδυ θα είναι εδώ;... Έχω τραπέζι , ξέρετε»!
Δεν πρόκειται για μια φανταστική στιχομυθία αλλά ... για την πραγματικότητα, διότι κάπως έτσι είναι οι διάλογοι μεταξύ του Μιχάλη Μανουρά και των πελατών του, που του παραγγέλνουν "αντικριστό" κατά προτίμηση αρνί Κρητικό ταϊσμένο με έρωντα (δίκταμο), από όλα ή σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου!
Διότι δεν είναι μόνο οι Ανωγειανοί παντού, αλλά και το αντικριστό τους, το οποίο ... πάει παντού! Για να ακριβολογούμε σχεδόν παντού, διότι μόνο στην Κίνα δεν έφτασε - κι αυτό λόγω απόστασης!.
Ο Μιχάλης Μανουράς, ο οποίος διατηρεί ψητοπωλείο στο Ηράκλειο ("Ο,ΤΙ ΘΕΣ"), έχει αποκτήσει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά κι εκτός συνόρων με το πελατολόγιο του να βρίσκεται στην Κύπρο, την Αγγλία, τη Γερμανία αλλά και τη Σουηδία.
«Έχουμε στείλει πολλές φορές αντικριστό στην Αγγλία, στη Γερμανία ενώ έχει ταξιδέψει μέχρι και τη Σουηδία. Μια φορά ήρθε εδώ μια μάνα και ήθελε να αγοράσει για να το στείλει στο γιο της στην Κίνα , αλλά δε το δεχτήκαμε διότι είναι πολλές ώρες το ταξίδι».
Όπως είπε ο ίδιος, διατηρεί ένα πλούσιο και επώνυμο πελατολόγιο από τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ο καλύτερος μεζές και σε τραπέζια μεγαλο -παραγόντων του ποδοσφαίρου. Βέβαια υπάρχουν και οι «κοινοί θνητοί» που θέλουν να γευτούν την παραδοσιακή ανωγειανή κουζίνα, ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής τους.
«Έχουμε πελάτες από Κύπρο και πολύ συχνά και από Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα στη συμπρωτεύουσα, μια φορά, κατόπιν παραγγελίας σε επιχειρηματικό κύκλο στάλθηκαν 30 κιλά αντικρυστό μέσα σε 3 ώρες! Όπως είπε ο κ. Μανουράς η ιδέα για το «οφτό με courier» δεν ήταν δική του. Το έτρωγαν οι πελάτες στο κατάστημά του και μετά το ζητούσαν τηλεφωνικώς.
Μια –δυο φόρες, την τρίτη το οφτό ταξίδεψε και ταξιδεύει ακόμα με ευθύνη του πελάτη όμως, ο οποίος αναλαμβάνει να βρει την μεταφορική και να επιβαρυνθεί βέβαια και τα έξοδα της αποστολής. Αυτό που αναλαμβάνει το κατάστημα είναι να προετοιμάσει, το κρέας, για την αποστολή του.
«Το αντικριστό δεν ταξιδεύει ποτέ ζεστό . Στεγνώνει σε θερμοκρασία δωματίου, μπαίνει στο ψυγείο και μετά ταξιδεύει. Από εκεί και πέρα μέχρι 12 ώρες το αντικριστό δεν έχει πρόβλημα, απλά τρώγεται παγωμένο».
Και η αλήθεια είναι ότι ειδικά το αρνί , όταν τρώγεται παγωμένο είναι λουκούμι! Έτσι το τρώγανε και οι παλαιοί. "Αντικριστός" είναι ο τρόπος ψησίματος και η «εφεύρεση» του ανήκει στα Ανώγεια. Οι βοσκοί στα όρη το ψήνανε έτσι για την ευκολία τους. Τότε δεν υπήρχαν ούτε φούρνοι, ούτε κατσαρόλες, ούτε ψυγεία.
Σφάζανε τα ζώα τους, άναβαν φωτιά , περνούσαν τα γουλίδια (το ¼) του ζώου μέσα από ξύλινες σούβλες, το αλάτιζαν και το τοποθετούσαν αντικριστά μεταξύ τους και αντικριστά από τη φωτιά. Εξού και η ονομασία «αντικριστό ή όφτο».
Ό,τι έμενε το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια για να μην πάνε οι μύγες και το έτρωγαν και τις επόμενες ημέρες, παγωμένο. Το βάζανε στη "σακαβέλα" και το έτρωγαν "μαρουβισμένο" (πιο νόστιμο πιο μαλακό), θα πει χαρακτηριστικά στο MadeinCreta o κ. Μανουράς.
Αντικριστό, επίσης, γίνεται το πρόβατο, το γουρουνόπουλο γάλακτος, το κατσίκι αλλά ... σαν τον αρνί το Κρητικό δεν υπάρχει. Πρόκειται όμως για ακριβό μεζέ αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή του ενός κιλού κυμαίνεται στα 29 ευρώ για το αρνί - τιμή που θεωρείται «οικονομική» καθώς τα αρνιά είναι παραγωγής της οικογένειας Μανουρά.