Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Στα γερμανικά… μετέφρασε ο σκληρός υπουργός της Άνγκελα Μέρκελ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την απόφαση του Eurogroup. Μέσω Γερμανίας και από το διαγγελματικό ύφος...
Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της άσκησης πολιτικής πίεσης στη χώρα μας που πρέπει, κατά τον ίδιο, να συνεχίσει τον αναγκαίο και πικρό δύσκολο δρόμο. «Ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.
Αποκρυπτογραφώντας την ουσία των λεγομένων του κ. Σόιμπλε, επί της ουσίας οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας το αρχικό τους σχέδιο και να επαναφέρουν άμεσα τις απαιτήσεις τους για:
· Απόλυτο έλεγχο των φορολογικών εσόδων, ακόμα και με την εμπλοκή ιδιωτικών εισπρακτικών εταιριών.
· Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με χαμηλές αμοιβές, και με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις.
· Πλήρη κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Το ασφαλιστικό σύστημα να περιοριστεί μόνο στην καταβολή συντάξεων.
· Απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους τις τράπεζες, θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακινήτων που έγινε ποτέ στην Ιστορία.
· Ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες-εξπρές. Οι Γερμανοί θέλουν τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
· Απολύσεις στο Δημόσιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική στιγμή που… γέλασε το χειλάκι του κ. Σόιμπλε ήταν αυτή που επαινούσε την Ελλάδα για την «πρόοδο» που έχει, κατά τη γνώμη του, πετύχει. Και ποια ήταν κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η πρόοδος; Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι περικοπές των δαπανών για την υγεία.
Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για «πλασματική ευημερία» λέγοντας: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτούνταν με δανεικά. Περισσότερο θα μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Γι’ αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές». Ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή του στο «κούρεμα» του χρέους και διευκρίνισε ότι η βοήθεια συνδέεται με εφαρμογή των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. «Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών» είπε. «Εάν διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα».
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε ομολόγησε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο κανείς από το ευρώ και, επομένως, έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης. «Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στη διάλυση της ευρωζώνης»… (Δημοκρατία)