Κουβέντα στην «αυλή», με τον συγγραφέα Χάρη Γαντζούδη«Θα ήθελα μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη για όλους…» μας...

είπε μεταξύ άλλων ο Χάρης στην κουβέντα που κάναμε και μας βρήκε αρκετά σύμφωνους. Δεν σταμάτησε όμως σε αυτό, καθώς ο λόγος του ήταν αυθόρμητος και μεστός…Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;

Το ότι όλα έμοιαζαν με παιχνίδι. Δεν υπήρχε ο φόβος του λάθους, το άγχος, οι αγωνίες... Προσπαθώ να κρατάω επαφή με εκείνα τα χρόνια, με εκείνο το μικρό παιδί. Πολλά αγαπημένα βιβλία άρα και αγαπημένοι ήρωες. Αγαπώ ιδιαίτερα τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερυ για την λαχτάρα του να ανακαλύψει τον κόσμο, το βαθύτερο νόημα της ζωής και τον Μέλιο από το μυθιστόρημα Ένα παιδί μετράει τ' άστρα του Μενέλαου Λουντέμη γιατί δεν σταματά να αγωνίζεται»


Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Θα σας απαντήσω με τα λόγια της Βιρτζίνια Γούλφ, της οποίας τη ζωή και το έργο μελετάω αυτή την περίοδο: "Κάθε μυστικό της ψυχής του συγγραφέα, κάθε εμπειρία της ζωής του, κάθε ποιότητα του μυαλού του είναι γραμμένα κατά μεγάλο βαθμό στο έργο του".


Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Την Ελεονόρα, την έγραψα πριν δύο χρόνια περίπου. Αλλά όχι ως μυθιστόρημα. Ήταν ένα μικρό διήγημα το οποίο δημοσιεύτηκε μαζί με άλλες ιστορίες στο προηγούμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λέμβος, «Κλικ δευτερολέπτων». Οι αναγνώστες ξεχώρισαν και αγάπησαν την ιστορία της και έτσι άρχισα να τη  γράφω από την αρχή. Ο αναγνώστης του βιβλίου θα κάνει ένα ταξίδι στη δύσκολη ζωή της Ελεονόρας, θα συγκινηθεί, θα νιώσει συμπόνια, θα έρθει αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της αγάπης, της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους που μοιάζουν να μην "κουμπώνουν" στα πρότυπα της»


Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Αισθάνομαι μια γλυκιά αγωνία αν τα κατάφερα, αν οι αναγνώστες θα αγαπήσουν την Ελεονόρα...


Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνας με το βιβλίο;

Νομίζω δεν είναι καλή. Αν και παράγουμε πολύ δεν διαβάζουμε αρκετά. Ίσως πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο πρέπει να βρει τρόπους ώστε να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Νομίζω είμαι καλός συνομιλητής. Ακούω δίχως να κρίνω. Τώρα, ένα από τα πολλά ελαττώματα μου είναι η αναβλητικότητα.


Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας;

Μεγάλη συζήτηση. Σίγουρα κάποια πράγματα είναι προκαθορισμένα. Το πεπρωμένο, που λένε. Βέβαια οι επιλογές και οι πράξεις μας το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Αν και φύσει απαισιόδοξος, προσπαθώ να μένω στο φως.


Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του πρώτου μου θεατρικού έργου «Ας κάνουμε απόψε ένα παιδί», το οποίο σκηνοθέτησε ο Μάνος Τσότρας και που είχα τη χαρά και την τιμή να ανέβει στο Θέατρο Από Κοινού με τους υπέροχους Αγγελική Ξένου, Βασίλη Μπαξεβάνη και Διονύση Κλάδη και αρχίζει το ταξίδι της Ελεονόρας μέσα από πολλές παρουσιάσεις που έρχονται...


Έχετε κάποιο «γούρι»;

Όχι


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Νομίζω συμβαίνουν και τα δύο.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Φτάνει ένας νόμος; Θα ήθελα μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη για όλους.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να ονειρεύεται και να αγωνίζεται.Διαβάστε το βιογραφικό του συγγραφέα: 

http://www.biblionet.gr/author/104984/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35