Κρίσεις πανικού και πώς να απαλλαγείτε...



Ο πανικός είναι μια εντελώς ανεπιθύμητη κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος χάνει για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα την ικανότητά του να αντιδράει με...


"λογική" ή ακόμα χειρότερα αντιδράει γενικώς απέναντι σε κάποιον κίνδυνο, σε μια αρνητική κατάσταση ή ένα δυσάρεστο γεγονός. Γενικότερα θα λέγαμε ότι ο πανικός είναι ένα συναίσθημα ανεξέλεγκτου φόβου - τρόμου. Όπως είναι λογικό ... κάθε άνθρωπος δεν αντιδράει με τον ίδιο τρόπο σε κάποιο "κίνδυνο". Έτσι ... ορισμένοι άνθρωποι θα λέγαμε ότι πανικοβάλλονται πιο εύκολα από άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι πανικοβάλλονται από μια κατάσταση που στην πραγματικότητα δεν εμπεριέχει κάποιον πραγματικό κίνδυνο. Η αγοραφοβία για παράδειγμα είναι μια κατάσταση που ο άνθρωπος μπορεί να πάθει κρίση πανικού παρόλο που στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι δεν διατρέχει κάποιον "πραγματικό" κίνδυνο. Τελικά όλα είναι μέσα στο μυαλό μας και στην ψυχολογία μας. Αλήθεια ... εσύ πόσο εύκολα πανικοβάλλεσαι; Εμείςαπαντάμε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα όπως τι είναι πανικός, πότε εκδηλώνεται καθώς και τι μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να απαλλαγείς μαι για πάντα.  


Ας δούμε λοιπόν λίγα πράγματα για τον πανικό όπως για παράδειγμα τι είναι πανικός, πότε εκδηλώνονται κρίσεις πανικού και τι μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις ή ακόμα και να απαλλαγείς από αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι πανικός;

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο πανικός είναι μια ψυχολογική κατάσταση έντονου φόβου -τρόμου ή άγχους στην οποία ο άνθρωπος δείχνει ουσιαστικά "ανήμπορος" να αντιδράσει (τουλάχιστον με κάποια λογική). Σε μια τέτοια κατάσταση θα λέγαμε ότι ο άνθρωπος ουσιαστικά "παγώνει" (όσον αφορά τις αντιδράσεις του) για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Γενικά θα λέγαμε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον πανικό σε σχέση με τους άντρες αν και αυτό δεν είναι απόλυτο. Ο πανικός σχετίζεται και με μια σειρά από ανεπιθύμητες "παρενέργειες" όπως για παράδειγμα τρέμουλο, πόνο στο στομάχι, ιδρώτας, ζαλάδες, ταχυκαρδίες, δύσπνοια, κ.τ.λ. όπως επίσης και με ψυχολογικά συμπτώματα όπως ξαφνικό άγχος, πολύ έντονο φόβο, κ.τ.λ.
Πότε εκδηλώνονται κρίσεις πανικού;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν αισθανθούν μεγάλο κίνδυνο και κατά κάποιο τρόπο ξεπεράσουν "το όριο" του ελέγχου. Αυτό όμως δεν είναι η μόνη αιτία. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού όταν βρεθούν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι "εγκλωβίζονται" παρόλο που αυτή η κατάσταση μπορεί να μην εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Έτσι .... ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει κρίση πανικού απλά και μόνο επειδή βρίσκεται κάπου μακριά από το σπίτι του και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει άμεσα (Μια περίπτωση αγοραφοβίας). Επίσης ... κρίση πανικού μπορεί να εκδηλώσει ένας άνθρωπος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια από τις φοβίες του. Έτσι για παράδειγμα αν ένας άνθρωπος έχει κλειστοφοβία και κλειστεί μέσα σε έναν πολύ στενό χώρο όπως για παράδειγμα ένα ασανσέρ, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πανικοβληθεί.

Τι μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις ή να απαλλαγείς τελείως από τις κρίσεις πανικού;
Επίσκεψη στους ειδικούς: Η επίσκεψη σε έναν ειδικό όπως για παράδειγμα έναν ψυχολόγο είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνεις. ο ψυχολόγος θα μπορέσει να ερευνήσει το πρόβλημα σε βάθος και να βρει τις αιτίες που το προκαλούν αλλά και ορισμένες λύσεις. Και μόνο που θα μοιραστείς το πρόβλημά σου με έναν ψυχολόγο είναι μια καλή αρχή που θα σε "ξελαφρώσει" αρκετά. Ο ψυχολόγος δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.

Επίγνωση του προβλήματος: Προσπάθησε να καταλάβεις πότε σου συμβαίνει, γιατί σου συμβαίνει και τι ακριβώς σου συμβαίνει. Η επίγνωση είναι η αρχή της λύσης για πολλά ψυχολογικά θέματα. Αν καταλάβεις σε βάθος τι είναι ακριβώς αυτό που παθαίνεις και γιατί το παθαίνεις, τότε ίσως να μπορέσεις να βρεις κάποιες λύσεις.Ομοιοπαθητική:  Πολλοί την επικρίνουν και άλλοι τόσοι την επικροτούν. Εμείς δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να πάρουμε θέση για αυτό και τη θεωρούμε ως μια εναλλακτική πρόταση.Ξεπερνώντας τις φοβίες σταδιακά: Με αυτή τη μέθοδο δημιουργείς τεχνητά αυτό ακριβώς που "φοβάσαι" αλλά σε μικρό βαθμό. Κάθε φορά που καταφέρνεις να μην πανικοβληθείς αυξάνεις λίγο την δυσκολία. 

Αν για παράδειγμα έχεις κλειστοφοβία, τότε για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις ένα τεράστιο ασανσέρ με τη συνοδεία έμπιστων δικών σου ανθρώπων. Κάθε φορά που τα καταφέρνεις, να αυξάνεις την δυσκολία έως ότου φτάσεις στο σημείο να μπαίνεις εντελώς μόνη σου σε ένα μικρό ασανσέρ και να μην φοβάσαι καθόλου μήπως εγκλωβιστείς.   Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες: Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις φοβίες που πιθανόν να σου προκαλούν πανικό. Έτσι για παράδειγμα αν έχεις αγοραφοβία, τότε προσπαθείς να βρίσκεσαι μέσα σε κόσμο (σταδιακά) δηλαδή στην αρχή σε λίγο κόσμο μετά σε λίγο παραπάνω κ.τ.λ. Αν βρεθείς σε κατάσταση πανικού τότε σταμάτα αμέσως. Την επόμενη μέρα ξαναπροσπάθησε χωρίς όμως να απογοητευτείς επειδή την προηγούμενη δεν τα κατάφερες. Κάθε φορά που τα καταφέρνεις βρίσκεσαι πιο κοντά στο να νικήσεις τις κρίσεις πανικού.Άλλες τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν: Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες ή στάσεις ζωής που μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση. Η υγιεινή διατροφή, η γιόγκα, διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης, ασκήσεις ηρεμίας, μασάζ, κ.τ.λ. είναι ορισμένες "τεχνικές" ή στάσεις ζωής που μπορούν να δώσουν λύσεις... (pinnokio)

Paulitos




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35