Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από την... τιμή του


της Μαρία Μουτσίου



Η κρίση που διανύει αυτή την περίοδο η χώρα μας είναι γνωστό ότι έχει επηρεάσει και τον εκδοτικό χώρο, ενώ σταδιακά δημιουργείται ένα....


νέο τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκδοτικές εταιρείες τόσο εκείνες που ασχολούνται με τον Τύπο και τα περιοδικά όσο και εκείνες που εκδίδουν βιβλία. Ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αρκετός λόγος για την ενιαία τιμή του βιβλίου, σύστημα που εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997 με το νόμο 2557/1997.


Η ενιαία τιμή του βιβλίου είναι ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά. Σύμφωνα με αυτό, ο εκδότης καθορίζει μια ορισμένη λιανική τιμή πώλησης των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύει έναντι πάντων, και οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να αλλάζουν με ένα περιορισμένο όριο έκπτωσης. Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως νόμος του κράτους είτε ως συμφωνία μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου. Υπάρχουν βέβαια και χώρες εκτός Ευρώπης που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα. Στόχος είναι να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού για βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα καθώς και να προστατευτεί το ίδιο το βιβλίο, όχι μόνο ως εμπορικό προϊόν αλλά και ως πολιτιστικό, η ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία ως επιχειρήσεις και μέρη προώθησης του πολιτισμού. 

Με αφορμή μάλιστα μια επιστολή ενός ακροατή σε γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με το θέμα, ο Στέφανος Πατάκης σε παρέμβασή του τόνισε ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου ενισχύει τον πλουραλισμό και προστατεύει το σοβαρό, δύσκολο, άρα και αντιεμπορικό βιβλίο. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι αν μείνουν τα σουπερμάρκετ και οι αλυσίδες χωρίς ανταγωνιστή, θα περιοριστεί ο αριθμός των βιβλίων και πολλοί τίτλοι, ιδιαίτερα οι δύσκολοι εμπορικά, δε θα πωλούνται και οι εκδότες δε θα εκδίδουν τέτοια βιβλία.

Σύμφωνα, άλλωστε, και με έρευνες που διεξήχθησαν από το ΕΚΕΒΙ, η εφαρμογή του συστήματος της ενιαίας τιμής του βιβλίου κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να ωφελήσει την εμπορική κίνηση του βιβλίου.

Paulitos



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35