Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Tα σχολεία ανοίγουν και τα βάσανα αρχίζουν. Πρωινό ξύπνημά, διάβασμα, λιγότερες ώρες παιχνίδι, νωρίς το βράδυ για ύπνο… και όλα τα σχετικά.
Ένα μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα που ίσως ποτέ να μη του δώσαμε την πρέπουσα σημασία, είναι το βάρος της σχολικής τσάντας και οι επιπτώσεις της...
Πόνοι στην πλάτη, κόκκινα σημάδια, μυϊκοί τραυματισμοί, παθήσεις στην σπονδυλική στήλη (σκολίωση, κύφωση, κ.α.), που μπορεί να οδηγήσουν ένα μαθητή μέχρι και το χειρουργείο!
Έρευνες έδειξαν ότι μερικές σχολικές τσάντες φτάνουν τα 7 κιλά και μερικές τα ξεπερνούν. Πως μπορεί ένα παιδάκι 20 ή και 30 κιλά να αντέξει αυτό το φορτίο, όταν οι ειδικοί τονίζουν ότι το βάρος της τσάντας πρέπει να μην ξεπερνά το 15-20% του σωματικού του βάρους.
Επειδή το φαινόμενο της «υπέρβαρης τσάντας» δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί να αλλάξει η τσάντα του παιδιού και ο τρόπος που την κουβαλάει, έτσι ώστε να ελαττωθούν οι κακώσεις που προξενεί.
Προτιμείστε τσάντες με φαρδιά λουριά και βάτες για την πλάτη, τους δύο ώμους και ζώνη γύρω από τη μέση. Ρυθμίστε τα ώστε να εφαρμόζουν καλά στο σώμα του παιδιού. Δεν θα πρέπει να σφίγγουν τους ώμους. Η κατανομή του βάρος γίνεται έτσι καλύτερα και μπορεί να αντέξει το φορτίο.
Φροντίστε τα βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται στο κέντρο και το υπόλοιπο βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα. Όπως επίσης μπορεί το παιδί να κρατά και κάποια βιβλία στο χέρι έτσι ώστε να μειώνεται το βάρος της τσάντας.
Μια ακόμα λύση είναι και οι τσάντες με ροδάκια. Αλλά και αυτός ο τύπος τσάντας θέλει προσοχή. Το πτυσσόμενο χερούλι πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να μην αναγκάζεται το παιδί να στρίβει και να γέρνει προς τα πίσω για να την τραβήξει. Όπως και οι ρόδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μην είναι ασταθής.
Βέβαια, οι ορθοπεδικοί τονίζουν ότι προστατεύεται η πλάτη ενός μαθητή μόνο όταν σπρώχνει (όπως τα καροτσάκια του μωρού) και όχι όταν σέρνει.
Η υπέρβαρη τσάντα για να γίνει παρελθόν, πρέπει να την κουβαλάει ο γονιός!
Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος