Εκδηλώσεις και Πανηγύρια στις Κυκλάδες… με φεγγάρι


(μέρος δ΄) 


Καλοκαιράκι, βραδινό μπανάκι, στου Αιγαίου τα όμορφα νησιά. Καλοκαιράκι, Αυγουστιάτικο φεγγαράκι, μες τις Κυκλάδες τα γραφικά στενά.

Ίος, Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη και Φολέγανδρος είναι οι τελευταίοι μας προορισμοί για φέτος. Νησιά των Κυκλάδων που και σ’ αυτά οι παραδόσεις καλά κρατούν...



Έτσι στην Ίο το δεκαπενταύγουστο γίνεται πανηγύρι στην Παναγία τη Γκρεμιώτισσα, ενώ στις 29 Αυγούστου γιορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης στην Ψάθη, στον Κάλαμο και στο Μαγγανάρι.

Πολλές πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και πανηγύρια λαμβάνουν χώρα στη Σαντορίνη. Οι πιο δημοφιλείς τον Αύγουστο είναι οι ακόλουθες:

Τα “Ηφαίστεια”: ένα φεστιβάλ με πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού και μια εικονική έκρηξη ηφαιστείου με πυροτεχνήματα.

4 Αυγούστου: Επτά Παιδιών, στην Οία

6 Αυγούστου: της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

15 Αυγούστου: το πανηγύρι της Επισκοπής στη Μέσα Γωνιά, στο οποίο σερβίρεται παραδοσιακή φάβα, στο Ακρωτήρι

29 Αυγούστου: του Αγίου Ιωάννη, στην Περίσσα

Στην Αμοργό τώρα στα πανηγύρι γίνεται γλέντι μεπαραδοσιακά τραγούδια και προσφέρονται ντόπιοι μεζέδες.

Στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος, στη Χώρα, το δεκαπενταύγουστο της Παναγίας της Επανοχωριανής, στη Λαγκάδα και στις 29 του Αγίου Ιωάννη, στο Βρούτση.

Τα «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ», αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Κοινότητα της Ανάφης και το Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων. Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται υπαίθριο γλέντι στην πλατεία του Αγίου Νικολάου της Χώρας, με ζωντανή μουσική, φαγητό, κρασί και χορό.

Στην Φολέγανδρο οι εκδηλώσεις αρκετές. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Φολέγανδρος", φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας. Τα βράδια με πανσέληνο ο σύλλογος διοργανώνει μουσικές και ποιητικές βραδιές στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Άνω Μεριά. Ο Ναυτικός Όμιλος διοργανώνει αγώνες κολύμβησης και ιστιοπλοΐας στον Καραβοστάση και στην Αγκάλη. Και όπως σ’ όλη την Ελλάδα το δεκαπενταύγουστο γίνεται Πανηγύρι με βιολιά και λαούτα στην πλατεία του Χωριού.

Όπου κι αν πάτε σίγουρα θα υπάρχουν τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις πολιτιστικές ή αθλητικές.

Φροντίστε λοιπόν να ενημερωθείτε και βάλτε στο πρόγραμμα σας να πάτε σε κάποια απ’ αυτές, αφού οι παραδόσεις μας και η πίστη μας μένουν ζωντανές όταν τις θυμόμαστε, τις ζούμε και δεν τις αναπολούμε. Ζήστε τες λοιπόν.


Καλλιόπη Γραμμένου

Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35