Γιώργος Γαλανός & Μαργαρίτα Στάικου: «Είναι ανάγκη να υπάρξει πάλι καθαρό ελληνικό ροκ»


«Κουβέντα στην αυλή…»

…με τους μουσικούς Γιώργο Γαλανό & Μαργαρίτα Στάικου


Με άρωμα φρεσκάδας στη μουσική σκηνή, καταφέρατε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπείτε στις καρδίες του κόσμου και ειδικά της νεολαίας. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το κύριο συστατικό που σαν οδήγησε σε αυτή την καταξίωση;


Τα συστατικά είναι πολλά. Κατ’ αρχάς είναι η πρωτοτυπία των τραγουδιών μας, τα οποία είναι  ειλικρινή, αυθεντικά και έχουν μια σαφή προσήλωση στην ποιότητα και τη σοβαρότητα.

Σημαντική αιτία της γρήγορης αποδοχής του κόσμου είναι οι φωνές μας, τις οποίες καλλιεργούμε εδώ και χρόνια με μαθήματα φωνητικής, και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Μέτρησε πολύ και το θέμα της ξεκούραστης και σωστής παραγωγής του δίσκου από όσο μας λένε όλοι.

Το σημαντικότερο πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πάλι καθαρό ελληνικό ροκ, το οποίο εδώ και πάνω από μια δεκαετία δεν εκπροσωπείται καν στην Ελλάδα.

Γιώργο, πόσο εύκολο είναι πλέον, για έναν άνθρωπο που ασχολείται 30 χρόνια με τη μουσική, να είναι παράλληλα συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός και ερμηνευτής των τραγουδιών;


Το δύσκολο για μένα είναι να κρατήσω μέσα μου τα όσα έχω να εκφράσω...!!

Η καθημερινότητα και οι πολλές ώρες στη δουλειά - πονοκέφαλο, είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας. Έχω όμως κατορθώσει να στήσω ένα πολύ λειτουργικό στούντιο στο σπίτι, κάτι που με διευκολύνει πάρα πολύ. Το εκτελεστικό μέρος είναι το πιο εύκολο και το πιο ευχάριστο, μια ιεροτελεστία που λατρεύω. Το να συνθέσω και να στήσω ένα κομμάτι είναι το επίπονο, είναι ένας πυρετός που δεν περνάει παρά μόνο όταν το τραγούδι είναι έτοιμο!! Είμαι πολύ περήφανος που τα κάνω όλα μόνος μου πάντως!

Πρέπει να κάνω μνεία και στη συμβολή της Μαργαρίτας εδώ, στο θέμα της παραγωγής, η οποία με έχει βοηθήσει πάρα πολύ με το ένστικτό της που είναι τρομακτικά ακριβές!



Μαργαρίτα, έχετε καταφέρει, αν και οι δυο έχετε ρίζες στη heavy metal μουσική, να θεωρείστε ένα δυναμικό ζευγάρι του ελληνόφωνου rock που έρχεται να ανατρέψει το ρεμπέτικο, το Progressive, το hardrock και να ξεσηκώσει… τον ακροατή! Πως το διαχειρίζεστε αυτό και μήπως αυτό είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας σας;

 

Heavy metal, rock, progressive rock, ρεμπέτικο και παλιό καλό λαϊκό είναι όλα επιρροές, ρίζες και αγάπες μας. Προσπαθούμε να τα συνταιριάξουμε, κρατώντας το heavy ήχο, αλλά είτε βάζοντας σε κάποια κομμάτια «ρεμπετοειδείς» μελωδικές γραμμές στις φωνές, κοφτό ρεμπέτικο στίχο, είτε ακόμα και λαϊκές βιρτουόζικες πενιές και κλίμακες σε κομμάτια.

Υπάρχουν και πιο αμιγή rock κομμάτια βέβαια, τα πιο «ραδιοφωνικά», αλλά γενικώς παντού υπάρχει μια τάση ενσωμάτωσης και του progressive, έστω και υποχθόνια, κάτι που φαίνεται στις πρόβες, από το πόσο δυσκολόπαιχτα είναι τα κομμάτια. Παραμένουν όμως εύκολα στο αυτί. Αυτό είναι ένα από τα μαγικά που έχει καταφέρει ο Γιώργος!


Με δεδομένο το ότι σήμερα όλα είναι ένα άγευστο copy paste, κατά πολλούς και κακή αντιγραφή ξένων μοντέλων τέχνης, εσείς πιστοί στο «δόγμα» σας, συνεχίζετε να παράγετε πρωτότυπη μουσική με ένα στίχο που σε ταξιδεύει και σε βγάζει από τη μουσική σήψη. Από πού αντλείτε δύναμη και τι είναι αυτό που σας κάνει να στέκεστε «όρθιοι» ανάμεσα σε πλήθος φωτοτυπημένα μουσικά αντίγραφα;


Δεν τέθηκε ποτέ ως θέμα το να ξεπουλήσουμε τις μουσικές μας πεποιθήσεις ώστε να γίνουμε αρεστοί. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα στην προσπάθειά μας ως τώρα, να κάνουμε τη μουσική της μάζας, του όχλου, για να κάνουμε την εύκολη εφήμερη επιτυχία.
Ίσα ίσα έχουμε το θάρρος και το θράσος να τα χλευάζουμε στα ίσα όλα αυτά, σε τραγούδια μας όπως «Ο κομπάρσος» και το «Παν μέτριον άριστον».

Για μας είναι απλό το ζήτημα. Η νοοτροπία μου στο θέμα είναι απλή: Ή κάνω τη μουσική που έχω ανάγκη να κάνω, να αφυπνίσω και να προάγω το πνεύμα, ή πετάω τα τραγούδια μου στον Καιάδα! Τόσο απλό. Πες το ξεροκεφαλιά, πες το σνομπ, πες το κόλλημα...εγώ το λέω ακεραιότητα! Και αυτό είναι το στοίχημα που κερδίζουμε. Το ότι ο κόσμος βλέπει πως θέλουμε να του αναταράξουμε την ψυχή, και όχι να του την κοιμίσουμε. Ότι θέλουμε να του αναβαθμίσουμε τη σκέψη, και όχι να τον μουδιάσουμε και να είμαστε το soundtrack της αποχαύνωσής του.

Η δύναμη μας προέρχεται από την προσήλωση στους στόχους μας, την αδιάλειπτη προσπάθεια να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά και από τη συμβίωση και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας. Και είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε.



Το κοινό σας και οι θαυμαστές σας, μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλοι περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τον πρώτο σας δίσκο. Εσάς όμως, μέχρι να γίνει αυτό, που θα μπορούν αυτό το καλοκαίρι να σας ακούσουν και να πετάξουν μαζί σας το «χαρταετό της μουσικής»;


Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να «τραβήξουμε» τα βλέμματα και τον κόσμο προς εμάς, ώστε όταν ο δίσκος κυκλοφορήσει, κατά το Σεπτέμβρη, να έχουμε ήδη ταράξει τα νερά και να υπάρχει κοινό που να μπορεί να μας στηρίξει. Μέχρι τότε, θα περάσουμε τις ελεύθερες ώρες του καλοκαιριού μέσα σε στούντιο με τους μουσικούς που παίζουν μαζί μας, ώστε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για να σας δώσουμε το live της ζωής σας από τη νέα σεζόν!!

cleardot
Όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει τι έχουμε ετοιμάσει, μπορεί να ενημερώνεται από τη σελίδα μας στο facebook:

http://www.facebook.com/GeorgeGalanosMargaritaStaikou


Για τον Αυλόγυρο,

Παύλος Ανδριάς



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35