«iPad και Φωτοτυπία σημειώσατε Χ»
Αν ο σκοπός της Εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοιχτό μυαλό, όπως είχε πει ο Malcolm Forbes, τότε ειδικά στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όπως και στις άλλες πτυχές τις κρίσης, οι λύσεις θα έρθουν από τα άτομα όχι από το Κράτος. Αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά αλλά εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε.
Δαιμονιοποιήσαμε οτιδήποτε «ιδιωτικό» μπορούσε να σχετισθεί μαζί της. Ευνοούμε τις συντεχνιακές συμπεριφορές και δεν επικροτούμε την καινοτομία και τη δημιουργία. Δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να ξεκινούμε από τη «Δημόσια» και όχι από την «Κρατική» εκπαίδευση. Αν όλα τα Πανεπιστήμια είναι Δημόσια και μη κερδοσκοπικά γιατί δεν μπορούν να συνυπάρχουν κρατικά και ιδιωτικά; Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην καθολική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των σημερινών Δημοσίων μη Κρατικών Πανεπιστημίων χρεώνονται διόλου ευκαταφρόνητα δίδακτρα. Η ιδιωτική εκπαίδευση, έστω στο πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, είναι αποδεκτή για τα παιδιά μας μέχρι τα δεκαοκτώ τους χρόνια, αλλά όχι μετά;
Η εκπαίδευση στη χώρα μας θα πρέπει να είναι Δημόσια, Ανοικτή και πάνω απ΄ όλα Τίμια.
Σε αυτό το περίγραμμα, τα δύο εθνικά μας προϊόντα ο τουρισμός και η ναυτιλία δεν θα άξιζαν να κατέχουν μια περίοπτη θέση στην Ανωτάτη Εκπαίδευση της πατρίδας μας; Δεν θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να επαναπροσδιορισθεί και μετεξελιχθεί σε ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο με αντικείμενο αποκλειστικά τον Τουρισμό και τις εξειδικεύσεις του, και αντίστοιχα το ίδιο να συμβεί με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με τη μετεξέλιξη του σε ένα Διεθνές Ίδρυμα Ναυτιλιακών Σπουδών; Φανταστείτε το διεθνές ενδιαφέρον που από την αρχή της δημιουργίας τους θα συγκέντρωναν αυτά τα δυο ιδρύματα. Το επίπεδο σπουδών εξ´ ορισμού θα ήταν, επίσης, πολύ υψηλό. Οι χορηγίες θα πρέπει ήδη να θεωρούνται δεδομένες ενώ μόνο θετικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν για τη χώρα μας ακόμα και βραχυπρόθεσμα.
Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και συνάντησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Tim Cook, με σκοπό την συνεργασία της χώρας του με τον τεχνολογικό κολοσσό στον τομέα της εκπαίδευσης. Ας μην αυξήσουμε περισσότερο την εθνική μας μελαγχολία κάνοντας αντίστοιχους παραλληλισμούς!
Είχε προηγηθεί το περασμένο έτος η διανομή χιλιάδων iPads σε Τούρκους μαθητές, που συνέπεσε χρονικά με τη διανομή στη χώρα μας φωτοτυπιών αντί βιβλίων. Όμως για να είμαστε δίκαιοι ας μην επιμερίζουμε τις ευθύνες σε ένα άτομο γιατί αν ήταν έτσι τότε με την αποχώρησή του θα λύνονταν και τα προβλήματα. Μάλλον το αντίθετο συνέβη.
Τα Πανεπιστήμια μας διαθέτουν εξαιρετικούς επιστήμονες, ενώ υπάρχουν και Τμήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πραγματικά ως πρότυπα. Έχουμε δώσει βάση στους μεταρρυθμιστικούς νόμους, την τυχόν εσωστρέφεια και τις παθογένειες του Ελληνικού Πανεπιστημίου, παραγνωρίζοντας μια άλλη εξίσου σημαντική διάσταση στην οποία υστερούμε: την έλλειψη επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Η προβολή του έργου, οι δημόσιες σχέσεις, η σύνδεση με τον κοινωνικό ιστό είναι έννοιες και δράσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Θα πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε να αδικούμε τον εαυτό μας.
Πάνω απ´ όλα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και βαρβάρων είναι μέσα μας και όχι στο εξωτερικό μας περιβάλλον!
*Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum – Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO.
Πηγή: aixmi