Μια από της σημαντικότερες γιορτές της Εκκλησίας μας είναι ο γιορτασμός της Ανάληψης του Κυρίου. Σε απλή μετάφραση, θα το λέγαμε οι σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Ιησού.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων και ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Χριστός ανέβηκε στο όρος των Ελαιών μαζί με του μαθητές του και τους είπε ότι θα λάβουν Πνεύμα Άγιον. Στη συνέχεια, αναλήφθηκε μπροστά στα μάτια τους στον ουρανό.
Συνήθως τα θεία συμβάντα ο λαός μας τα ζει κάθε φορά ως πραγματικά γεγονότα. Έτσι και τη γιορτή της Αναλήψεως, η λαϊκή μας πίστη είναι, ότι τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί και όσοι είναι «άξιοι» μπορούν να δουν τον Χριστό να ανέρχεται προς τον ουρανό ή ακόμα και ένα φως να ανεβαίνει.
Μια συνήθεια που επικρατεί την ημέρα αυτή στα παραθαλάσσια συνήθως μέρη, είναι ο κόσμος να κάνει το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο στη θάλασσα. Πιστεύουν στη μαγική επίδραση αυτής της ημέρας γιατί το «αναλήβομαι» σημαίνει εξαλείφομαι, εξαφανίζομαι.
Αυτό στη γλώσσα του λαού μας, ερμηνεύτηκε ως, ότι αν κάνεις μπάνιο εκείνη την ημέρα και έχεις κάποια αρρώστια θα φύγει. Όπως αν πάρεις το νερό της θάλασσας, από σαράντα κύματα και ραντίσεις το σπίτι, όπως κάνεις και με το αγιασμό, κάνει καλό. Αυτό το νερό το φυλάνε όλο το χρόνο και αν τύχει κάποια αρρώστια σε κάποιον από το σπίτι ή μπει κάποιος με κακό μάτι ή κάνει κακό ποδαρικό, ραντίζουν μ’ αυτό το νερό και αμέσως φεύγει ό,τι κι αν έχει συμβεί.
Στις ορεινές περιοχές τώρα, που δεν υπάρχει θάλασσα, η γιορτή τιμάται ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους και τους βοσκούς, γι’ αυτό και ο τόπος το ιδιαίτερου εορτασμού γίνεται στις μάντρες των αιγοπροβάτων.
Έτσι όλοι η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται στις μάντρες και προσκαλούν το παπά να κάνει αγιασμό και να αγιάσει τα πρόβατα. Στη συνέχεια όλοι κάθονται στο τραπέζι και απολαμβάνουν διάφορα παρασκευάσματα από γάλα , όπως γαλατόπιτες. Γι’ αυτό λένε την ημέρα της Αναλήψεως μερικοί και Γαλατοπέφτη. Ό,τι περισσέψει από το φαγητό ή το γάλα της ημέρας, οι βοσκοί το μοιράζουν στα σπίτια.
Άλλες συνήθειες της μέρας αυτής είναι να μαζεύουν το χαμομήλι, όπως και να απλώνουν τα προικιά τους οι ανύπαντρες κοπέλες στα μπαλκόνια για να αεριστούν.
Πολλές οι συνήθεις και οι παραδόσεις του τόπου μας για την μεγάλη ημέρα αυτή, της Αναλήψεως, στα «σαράντα της Πασχαλιάς», που όπως λένε «σηκώνεται το Χριστός Ανέστη», δηλαδή σταματάνε να ψέλνουν στην Εκκλησία τα Αναστάσιμα.
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός