Το ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας


Ολόκληρη η Χριστιανοσύνη με ευλάβεια και κατάνυξη περιμένει την του Χριστού Αγία Ανάσταση. Η εβδομάδα που ακολουθεί και προηγείται της Αναστάσεως, ονομάζεται «Μεγάλη» γιατί τα γεγονότα που τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο.

Οι τέσσερις πρώτες μέρες, ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου» και μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα.



Την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ,έχουμε τη ζωή του Ιωσήφ, που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο, του 11ουγιού του Πατριάρχη Ιακώβ και το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός, που συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Την Μ. Δευτέρα το βράδυ, έχουμε δυο παραβολές. Των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί καθώς πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Η Μ. Τρίτη, είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετανιωμένη, δείχνοντας μεγάλη αγάπη και πίστη στο Κύριο, αλείφοντας τα πόδια του Ιησού με μύρο, συγχωρέθηκαν τα αμαρτήματά της. Έχουμε το περίφημο τροπάριο της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Την Μ. Τετάρτη το βράδυ, γιορτάζουμε τέσσερα γεγονότα: (α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, (β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, (γ) Την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και (δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Την Μ. Πέμπτη, έχουμε την κορύφωση του θείου Δράματος, δηλαδή την «Ακολουθία των Παθών»: τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι, τη Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού μας.



Τη Μ. Παρασκευή το πρωί, γιορτάζουμε την Ταφή Του Κυρίου και την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Το βράδυ, έχουμε την περιφορά του Επιταφίου όπου ψάλλονται τα Εγκώμια.

Το Μ. Σάββατο το πρωί, έχουμε την «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως. Το βράδυ, 12 τα μεσάνυχτα, ουσιαστικά την Κυριακή, έχουμε την Ανάσταση του Χριστού. Δηλαδή την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του «Αγίου Φωτός» από τον Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του Πάσχα, στις 11.00 το πρωί ή το απόγευμα, συνήθως το απόγευμα, έχουμε τον «Εσπερινό της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο, δίνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, την νίκη του θανάτου και την ελπίδα για Ανάσταση.


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35