Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: η ανεκτίμητη αξία των βιβλίων


Από το 1966 και κάθε χρόνο από τότε, στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο.



Την Παγκόσμια Ημέρα αυτή, την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People) ΙΒΒΥ.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής, ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Για φέτος, το υλικό του εορτασμού έχει αναλάβει το Τμήμα του Μεξικού. Το μήνυμα το έγραψε ο πολυβραβευμένος και επιτυχημένος  Μεξικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Francisco Hinojosa. Ένα μέρος από το μήνυμά του:

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος. Στην πραγματικότητα δεν ήταν μια μόνο αλλά πολλές, που άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο παραμύθια για ανυπάκουα κορίτσια και πονηρούς λύκους, κρυστάλλινα γοβάκια κι ερωτοχτυπημένους πρίγκιπες, έξυπνους γάτους και μολυβένια στρατιωτάκια, φιλικούς γίγαντες και εργοστάσια σοκολάτας. Γέμιζαν τον κόσμο με λέξεις, με ευστροφία, με εικόνες και παράξενους χαρακτήρες. Καλούσαν τον κόσμο να γελάσει, να θαυμάσει, να τις ζήσει. Του έδιναν νόημα. Κι από τότε, οι ιστορίες αυτές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να μας λένε χίλιες και μια φορές «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος…»



Όταν διαβάζουμε, λέμε ή ακούμε ιστορίες, ασκούμε το μυαλό μας όπως περίπου κάναμε αν έπρεπε να το γυμνάζουμε για να μείνει καλλίγραμμο. Σίγουρα, κάποια μέρα, χωρίς ούτε καν να το καταλάβουμε, μια από τις ιστορίες αυτές θα ξαναέρθει στη ζωή μας, προσφέροντας μας δημιουργικέ λύσεις σε εμπόδια που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας."

Σκοπός του εορτασμού αυτού είναι: να τονιστεί η ανεκτίμητη αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς επίσης να ενθαρρυνθεί η διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Η συμβολή του βιβλίου για την ψυχοπνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι μεγάλη. Από τη στιγμή που το παιδί είναι σε θέση να πιάσει, δηλαδή από τη βρεφική ηλικία, καλό είναι να έχει την πρώτη του επαφή με το βιβλίο.

Στην αρχή το θεωρεί παιχνίδι. Το ταλαιπωρεί, το δαγκώνει, το σχίζει, ακούει τους ήχους που μπορεί να παράγει, παρατηρεί τα χρώματα και τα σχέδια, στην αρχή βιαστικά, μετά πιο προσεκτικά.

Σιγά-σιγά καθώς μεγαλώνει, αναγνωρίζει τα αντικείμενα. Μετά αρχίζει να διαβάζει με εικόνες και αργότερα έρχεται το διάβασμα των λέξεων.

Κάντε λοιπόν το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο. Δώστε του τη δυνατότητα, τη χαρά και την ικανοποίηση να ταξιδέψει στο φανταστικό κόσμο του βιβλίου, της ανάγνωσης, της εικονογράφησης, χαρίστε του στιγμές ευτυχίας και ξεγνοιασιάς.



Όπως φροντίζεται καθημερινά, για την σωματική υγεία του παιδιού σας, για την ικανοποίηση των αναγκών του, για την τροφή του, για το ρουχισμό και το παιχνίδι του, πάρτε την απόφαση να φροντίσετε και για την πνευματική υγεία και τροφή του.


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35