Όταν κάποτε η βότκα χρησίμευε (μόνο) στο ξύρισμα!!!



Η βότκα είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο. Ένας από τους λόγους είναι η σχετικά απλή παρασκευή του, η οποία εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του εκάστοτε παραγωγού. Την «πατρότητα» του ποτού διεκδικούν οι Πολωνοί (με επίσημα έγγραφα από το 1405). Όμως οι Ρώσοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποσαφήνιση και τελικά έφυγαν δικαιωμένοι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η βότκα χρησιμοποιούνταν αρχικά ως λοσιόν μετά το ξύρισμα και ως στοματικό διάλυμα!

Σε Πολωνικό βιβλίο βοτανοθεραπευτικής του 1534, ο συγγραφέας Stefan Falimirz προτείνει στους άντρες αναγνώστες μασάζ με βότκα και χαμομήλι για μετά το ξύρισμα! Επίσης προτείνει για μετά το μπάνιο μια εντριβή με βότκα! Ωστόσο, κάποια απροσδιόριστη στιγμή ο κόσμος άρχισε να προτιμά να πίνει τη βότκα αντί να την ξοδεύει για τη φροντίδα του προσώπου...

Η λέξη vodka ήταν υποκοριστικό του νερού (voda στα ρωσικά και woda στα πολωνικά) και παράγεται από οτιδήποτε περίσσευε στους αγρότες και ήταν δυνατό να αποσταχθεί σε αλκοόλ. Αν η σίκαλη ήταν σε πλεόνασμα, η βότκα θα αποσταζόταν από σίκαλη, αν όχι θα χρησιμοποιούνταν άλλα σιτηρά ή πατάτες ή ακόμα και μελάσα. Στη Ρωσία η βότκα αποτέλεσε και μιας πρώτης τάξης πηγή εσόδων για το κράτος, μέσω των φόρων στο οινόπνευμα. Τον 18ο αιώνα μάλιστα η βότκα αντιπροσώπευε το 1/3 του κρατικού εισοδήματος της Ρωσίας...



Ο Ρώσος χημικός Dimitri Mendelev, εκτός από τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων που τον έκανε διάσημο, έγραψε το 1865 μια διατριβή για τον «συνδυασμό του νερού με το αλκοόλ». Τότε έθεσε κανόνες για την ποιότητα της βότκα, ενώ σ’ αυτόν αποδίδεται η εφεύρεση της stopka, του παραδοσιακού ρωσικού ποτηριού, δηλαδή, για τη βότκα!

Για το τέλος να σημειώσουμε ότι η καθαρή βότκα (χωρίς προσμίξεις και αρώματα) δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία, ενώ 100 γραμμάρια ποτού περιέχουν περίπου 230 θερμίδες.

Πηγή: e-radio.gr

Ο μπάρμπα Γιάννης



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35