Το Καρναβάλι της Κύπρου


Ένα ακόμα καρναβάλι με τη δική του ιστορία και παράδοση είναι και το Λεμεσιανό καρναβάλι με κύρια χαρακτηριστικά του, τις καντάδες και τις παρελάσεις.



Η διοργάνωσή του χρονολογείται κάπου το 19ο αιώνα, που ομάδες «γλεντζέδων», από όλα τα κοινωνικά στρώματα, διοργάνωναν στα σπίτια τους συγκεντρώσεις.

Λίγο το κρασί, λίγο η καλή παρέα και το κέφι δεν αργούσε να φουντώσει και να παρασύρει τις παρέες να ξεχυθούν στους δρόμους και να διοργανώσουν αυτοσχέδιες παρελάσεις με γαϊδούρια, άμαξες, καρότσες και ποδήλατα, σατιρίζοντας καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

Σημαντικό ρόλο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού έπαιζαν πάντα οι «Κανταδόροι». Οι κιθάρες, τα μαντολίνα και τα χρυσαφένια και πολύχρωμα κοστούμια τους, τραβούσαν την προσοχή του κόσμου, καθώς αυτοί, καθισμένοι πάνω σε μηχανοκίνητα άρματα, ή πεζοί κατά ομάδες, γύριζαν στους δρόμους, προσφέροντας άπλετη διασκέδαση.

Τα χρόνια εκείνα όλοι, μικροί-μεγάλοι, συμμετείχαν στα γλέντια, στις μεταμφιέσεις, στους χορούς και στη γενική χαρά των ημερών.

Σήμερα, οι συνθήκες της ζωής, η τεράστια ανάπτυξη της πόλης και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, άλλαξαν τη μορφή των εορταστικών εκδηλώσεων, μετατρέποντάς την σ’ ένα λαϊκό θέαμα όπου οι πιο πολλοί παρακολουθούν παρά συμμετέχουν ενεργητικά στην όλη εκδήλωση.

Αυτοί που πάντα συμμετέχουν και ζουν το Καρναβάλι είναι τα παιδιά. Στη μεγάλη παιδική παρέλαση, συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά, με πολύχρωμες στολές, μεταφέροντας τη ζωντάνια και την ανεμελιά τους σ’ όσους την παρακολουθήσουν.



Η κορύφωση των εκδηλώσεων στην πόλη της Λεμεσού, γίνεται στη Λεωφόρου Μακαρίου ΙΙΙ, όπου εκεί πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων.

Το τέλος του καρναβαλιού, γίνεται στην ύπαιθρο, με πολύ ξεφάντωμα, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα.

Η πόλη, για 10 μέρες, χορεύει στο χορό της σάμπας, τον κατεξοχήν χορό στου καρναβαλιού, αλλά και στα διαχρονικά και παραδοσιακά τραγούδια των κανταδόρων, που ακόμα τραγουδούν σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35