Παραμύθια της Χαλιμάς


Έτσι χαρακτηρίζονται οι φανταστικές ιστορίες περιστατικών, οι ψευτιές. «Παραμύθια της Χαλιμάς» ονομάστηκε στην Ελλάδα η περίφημη συλλογή φανταστικών και υπερφυσικών ανατολικών διηγήσεων ποιητικού περιεχομένου, γνωστή στην Ευρώπη κυρίως σαν «χίλιες και μια νύχτες» ή «Αραβικές νύχτες».



Κάποτε κάποιος Ινδός βασιλιάς, που δολοφόνησε τη γυναίκα του επειδή τον είχε απατήσει, ζήτησε από το βεζίρη του να οδηγεί κάθε βράδυ στον κοιτώνα του μια ανύπαντρη κοπέλα, δίνοντας παράλληλα την εντολή να την σκοτώσουν το επόμενο πρωί. Η κόρη του βεζίρη, Σαχραζάτ, θέλοντας να σώσει τη ζωή των συνομηλίκων της, ζήτησε να οδηγηθεί κι αυτή στον κοιτώνα του βασιλιά, έχοντας καταστρώσει ένα σχέδιο.

Όταν έπεσαν να κοιμηθούν, η ωραία Σαχραζάτ άρχισε να διηγείται στο βασιλιά μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία σκόπιμα άφησε ατελείωτη. Την επόμενη ο βασιλιάς θέλοντας να ακούσει τη συνέχεα της ιστορίας, ανέβαλε κατά μια μέρα τη δολοφονία της κοπέλας. Αλλά και τη δεύτερη μέρα η Σαχραζάτ αφού τελείωσε την πρώτη ιστορία άρχισε μια δεύτερη που και αυτή την άφησε ατελείωτη. Τα ίδια έγιναν και την επόμενη. Το τέχνασμα αυτό λέγεται ότι κράτησε χίλιες και μια νύχτες, ώσπου το τέλος ο βασιλιάς, γοητευμένος από την ομορφιά και τις θαυμάσιες ιστορίες της βεζιροπούλας, την αγάπησε και την έκανε σύζυγό του και βασίλισσα.

Πότε και από ποιον γράφτηκαν αυτά τα παραμύθια είναι άγνωστο. Θεωρούνται πάντως λαϊκά δημιουργήματα ινδικής ή περσικής προέλευσης, που κυκλοφόρησαν στην Ανατολή πριν από πολλούς αιώνες και τα οποία, όταν παρέλαβαν οι Άραβες, τα εξέδωσαν σε διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές. Από μια τέτοια έκδοση έκανε την πρώτη μετάφραση ο Αντώνιος Γαλλάν, οπότε και το έργο του μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Η ονομασία «Χαλιμά» που δόθηκε στην ελληνική συλλογή, φαίνεται να προέρχεται από μια αιγυπτιακή έκδοση, όπου η ωραία γυναίκα, που διηγείται δήθεν τους μύθους, ονομάζεται Χαλιμά, ενώ σε άλλε εκδόσεις ως Σαχραζάτ ή Σεχεραζάτ. Όταν λοιπόν κάποιος διηγείται ή περιγράφει πράγματα ανύπαρκτα ή αδύνατα να συμβούν, χαρακτηρίζουμε τα όσα λέει «παραμύθια της Χαλιμάς».

Η μουσίτσα




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35