Τάλιρο- δολάριο

Επειδή οι συζητήσεις για επιστροφή στη δραχμούλα και στο κοινό νόμισμα ολοένα και αυξάνουν, ας θυμηθούμε ή ας μάθουμε ποια είναι η προέλευση της ονομασίας του παλιού πεντάδραχμου… του τάλιρου μας!


Για την ιστορία το Γιόαχιμσταλ ήταν πόλη της Βοημίας, μία από τις πλουσιότερες της Κεντρικής Ευρώπης, αφού διέθετε ορυχεία ουρανίου, κρατικό χημείο ραδίου και ραδιοθεραπευτήριο, κρατικό καπνεργοστάσιο, εργοστάσια γαντιών, χαρτιού, χρωμάτων και προπαντός ορυχεία αργύρου.

Το 1519 κόπηκαν ασημένια νομίσματα που ονομάστηκαν Joachim- st(h)aler, τα επονομαζόμενα Ιωαχιμστάλια, από το όνομα της πόλης. Απέκτησαν τέτοια φήμη, ώστε αργότερα διατηρήθηκαν συντετμημένη η λέξη τάλερ, για να χαρακτηρίζει γενικά  τα ευμεγέθη νομίσματα των διαφόρων νεότερων κρατών.

Το γαλλικό πεντόφραγκο, το πέσο διαφόρων νοτιοαμερικανικών δημοκρατιών (αξίας 5 φράγκων), το ριγσδάλερ της Δανίας, το ριγσδάλερ της Σουηδίας, το ασημένιο ελληνικό πεντάδραχμο καθώς κα το δολάριο (ντόλαρ), έλκουν την ονομασία τους από το πρώτο ασημένιο νόμισμα, το «τάλερ»,  που κόπηκε στην πλούσια αυτή πόλη η οποία καταστράφηκε στο 1873απο πυρκαγιά, αλλά ξαναχτίστηκε.

Η μουσίτσα



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35