Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία και ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρατηρείται όλο και πιο συχνά σε νέους ανθρώπους και σε παιδιά, λόγω του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, από αυτή τη νόσο πάσχουν περίπου 200.000.000 άτομα παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της νόσου, ο αριθμός των διαβητικών θα φτάσει τα 330 εκατομμύρια στα επόμενα 25 χρόνια.
Οι Ελληνικές επιδημιολογικές έρευνες, δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη.
Το 1970 το 2,8% των Ελλήνων έπασχε από τη νόσο, ενώ το 1990 το 4% και το 2002 κυμαινόταν μεταξύ 8% και 8,7%.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον σύγχρονο-αστικό τρόπο ζωής, με βασικότερα σημεία: τον καθιστικό τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τη διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά και την έλλειψη της σωματικής άσκησης.
Ο διαβήτης θεωρείται σήμερα, ως την τέταρτη αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες!
Το 1991 βλέποντας ότι η εμφάνιση του διαβήτη παγκοσμίως ολοένα και αυξάνεται, αποφασίστηκε να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη στις 14 Νοέμβριου. Ημέρα γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδηγούσε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921.
Η Ημέρα αυτή είναι μια κύρια παγκόσμια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση στην επιδημία του διαβήτη, με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία που σχετίζεται με την πάθηση αυτή.
Μιλάμε για διαβήτη και οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε τι είναι και αρκετοί μάλιστα δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να πάσχουμε ή ότι έχουμε τάση για τη νόσο αυτή.
Έτσι λοιπόν, μιλώντας για τον διαβήτη, εννοούμε για μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.
Ας ευαισθητοποιηθούμε από την ημέρα αυτή και ας προσέξουμε για να έχουμε, όπως λέει και ο σοφός ο λαός μας.
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός