Σίρλεϊ Τεμπλ (1928- )
Η Σίρλεϊ Τεμπλ υπήρξε αναμφισβήτητα «το κορίτσι του αιώνα» που πέρασε, η ηθοποιός με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην παιδική της ηλικία. Γεννήθηκε το 1928 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, και απέκτησε τις πρώτες της εμπειρίες από τα γυρίσματα σε ηλικία μόλις 3 ετών.
Ως πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε το 1934, στο “Little Miss Marker”,. Έκτοτε έπαιξε σε περισσότερες από τριάντα ταινίες, το ρόλο του καλοσυνάτου παιδιού, που συμφιλιώνει τσακωμένα ζευγάρια, φέρνει κοντά τους φτωχούς με τους πλούσιους, μικραίνει την απόσταση μεταξύ λευκών και μαύρων.
Η τεράστια επιτυχία της οφείλεται τόσο στο δικό της ταλέντο όσο και στο ευνοϊκό κλίμα του Μεσοπολέμου, όταν όλοι χρειάζονταν πειστήρια πως υπάρχει αγνότητα στον κόσμο.
Έτσι, η λάμψη της ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας της και βρήκε ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο. Οι ίδιες συνθήκες γέννησαν και άλλα παιδιά- θαύματα, όπως η Μαίρη Πίκφορντ, από την οποία πήρε τη σκυτάλη, αλλά επικράτησε η Τεμπλ, παρά την μικρή της ηλικία, είχε προσόντα ώριμου επαγγελματία.
Στα έξι της δούλευε με ρυθμούς που θα μπορούσε να της προκαλέσουν υπερκόπωση. Έκανε εφτά ταινίες μέσα σε ένα χρόνο! Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, εκείνη τη χρονιά, αποφάσισε να της απονείμει ένα ειδικό Όσκαρ. Είπαν ότι την τιμούν για το σύνολο των εμφανίσεών της και της παρέδωσαν ένα μίνι βραβείο, μικρό σε μέγεθος, για να μπορεί να το κρατήσει με τα χέρια της.
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε γυρίζοντας κατά μέσο όρο 4 ταινίες ετησίως, καθώς οι νόμοι για την παιδική εργασία δεν ίσχυαν. Το αποτέλεσμα ήταν, στα 10 της χρόνια, να είναι πολυεκατομμυριούχος. Εκτός από τη συμμετοχή της στις ταινίες, λαμβάνει και ποσοστά από το μάρκετινγκ της εικόνας της: κούκλες- ομοιώματα ρίχνονται στην αγορά και γίνονται ανάρπαστες.
Η Σίρλεϊ Τεμπλ συνέχισε να παίζει στον κινηματογράφο για 10 χρόνια ακόμα, παγιδεύοντας τον εαυτό της στην εικόνα του μικρού παιδιού. Έτσι, όταν μπήκε στην εφηβεία άρχισε να χάνει τη δημοτικότητα της και να παίρνει δεύτερους ρόλους .Στα 20 της αποχώρησε από το χώρο του θεάματος.
Σε ηλικία 21 χρόνων είχε ήδη ένα διαζύγιο, μία κόρη και ένα νέο σύζυγο, τον Τσαρλς Μπλακ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Παρ' όλο που κατά τη διάρκεια του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο σε σόου στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση (με μεγάλη επιτυχία), ποτέ δεν έκανε ξανά άλλη ταινία. Προτίμησε να φύγει εντελώς από τον κόσμο του σινεμά και να ασχοληθεί με το μηχανισμό του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων κα να ακολουθήσει διπλωματική καριέρα. Ονομάστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γκάνα, την περίοδο 1974- 1976,και πρέσβειρα στην Τσεχοσλοβακία το 1989 έως το 1992. Όταν γύρισε πίσω στην πατρίδα της ολοκλήρωσε την αυτοβιογραφία της (το πρώτο μέρος είχε εκδοθεί το 1988).
«Η γυναίκα»