Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε σκέψου πώς θα το αλλάξεις.
Έχεις παρατηρήσει πως, όταν βάζεις το κλειδί στην εξώπορτα, μπαίνεις στο σπίτι και νοιώθεις άνετα για λίγο, μόνος ή με την οικογένειά σου, γίνεσαι μια τροποποιημένη εκδοχή του εαυτού σου;
Δεν είσαι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο όπως στην δουλειά, στα κοινωνικά περιβάλλοντα ή όταν απλώς τρέχεις στον μπακάλη.
Υπάρχει κάτι στο πέρασμα στην ιδιωτικότητα του σπιτιού μας, που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την δημόσια εικόνα μας και να χαλαρώνουμε στους αφιλτράριστους και αληθινούς εαυτούς μας.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά θετικά στην πτώση των προσχημάτων, στην αίσθηση απόλυτης άνεσης και στην έλλειψη αναστολών.
Τα σπίτια μας είναι ο ασφαλής παράδεισος όπου θα πρέπει να είμαστε χαλαροί, αποδεκτοί και αυθεντικοί. Όλοι έχουμε ανάγκη να απολαμβάνουμε την ιδιωτική μας ζωή, μόνοι και με τις οικογένειές μας, για να αναζωογονηθούμε, να εκφράσουμε ελεύθερα τον εαυτό μας και απλώς να ηρεμήσουμε χωρίς επίκριση ή περίσπαση από τον έξω κόσμο.
Όμως η ιδιωτικότητα, μόνοι ή με τις οικογένειές μας, μας δίνει επίσης χώρο και ευκαιρία να γίνουμε κατώτεροι από τον καλύτερο εαυτό μας, να σκεφτούμε και να κάνουμε πράγματα που δεν είναι προς τον απώτερο, υπέρτατο καλό μας.
Δεν πρόκειται για παράνομες, ανήθικες ή διεστραμμένες ιδιωτικές συμπεριφορές. Πρόκειται για τους τρόπους με τους οποίους, διακριτικά ή και απροκάλυπτα μερικές φορές, υπονομεύουμε την αυτοπεποίθηση, την υγεία, την ακεραιότητα και τις σχέσεις μας.
Όταν βρισκόμαστε στην ιδιωτικότητα του σπιτιού μας, είναι εύκολο να περιπέσουμε σε τέτοιες πράξεις και σκέψεις επειδή δεν υπάρχει κανένας εκεί για να μας υπενθυμίσει, να μας ελέγξει ή να μας κρίνει -εκτός από την οικογένειά μας που συχνά θεωρούμε δεδομένη.
Περιμένουμε από εκείνους να μας αγαπούν παρά τις κακές συμπεριφορές μας.
Ίσως ο ιδιωτικός μας χρόνος να μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό πεδίο για την εξέλιξη στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Αντί να περιμένεις τα μάτια του κοινού να σε αναγκάσει να αρθείς στο ύψος των κοινωνικών προσδοκιών, γιατί να μην εξετάσεις ποιός είσαι όταν όλοι οι φραγμοί έχουν αφαιρεθεί για να δεις αν πραγματικά σου αρέσει η ιδιωτική εκδοχή του εαυτού σου. Αν όχι, μπορείς να ξεκινήσεις την πρακτική αναβάθμισης του εαυτού σου κατ’ ιδίαν ώστε να νοιώθεις φυσικά σε κάθε περιβάλλον.
Ακολουθούν 20 άσχημα πράγματα που κάνουμε όταν είμαστε μόνοι. Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε σκέψου πώς θα το αλλάξεις.
1. Βρίσκουμε δικαιολογίες ή λέμε ψέματα στον εαυτό μας
Όταν είμαστε μόνοι είναι εύκολο να παραλήψουμε την γυμναστική, λέγοντας στον εαυτό μας οτι είμαστε κουρασμένοι ή οτι δεν την χρειαζόμαστε. Είναι εύκολο να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο για υποχρεώσεις ή υποσχέσεις όταν δεν κοιτάει κανένας. Πώς βρίσκεις δικαιολογίες ή λες ψέμματα στον εαυτό σου όταν είσαι μόνος;
2. Παραιτούμαστε γρήγορα
Χωρίς λογοδοσία ή προθεσμίες, είναι δελεαστικό να παραιτηθείς από κάποιο σχέδιο ή καθήκον πριν το ολοκληρώσεις. Τί πειράζει; Ποιός κοιτάει; Αν όμως αναπτύξουμε την συνήθεια της αναβολής ή της έλλειψης διεκπεραίωσης στο σπίτι, μπορεί να γίνει συνήθεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
3. Αναλύουμε και εμμένουμε στην εμφάνιση
Όταν έχεις τελειώσει το ντύσιμο και κοιτάζεις στον καθρέφτη, πόσο συχνά απορρίπτεις τον εαυτό σου επικεντρώνοντας στις ατέλειες και νοιώθωντας άσχημα για την εμφάνισή σου; Αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για την βελτίωση της εμφάνισής σου, κινητοποιήσου και κάνε το. Το να βασανίζεσαι γι’ αυτό και να νοιώθεις άσχημα, απλώς τραυματίζει την αυτεκτίμησή σου.
4. Τρώμε ή πίνουμε πάρα πολύ ή πολύ φτωχά
Όταν είμαστε μόνοι, ρέπουμε στα σνακ, τρώμε υπερβολικά, επιλέγουμε ακατάλληλες τροφές ή πίνουμε πάρα πολύ. Όταν δεν μας παρακολουθεί κανένας και δεν βρισκόμαστε πάνω στην ζυγαριά, τί είναι ακόμα μια σακούλα τσιπς ή μερικά επιπλέον κουλουράκια; Αποφάσισε πώς θέλεις να φέρεσαι στο σώμα σου και γίνε ο καλύτερος υποστηρικτής της υγιεινής διατροφής.
5. Βλέπουμε πάρα πολλή τηλεόραση
Το να βλέπουμε τηλεόραση δεν είναι εντελώς κακό. Είναι ένας άριστος τρόπος χαλάρωσης. Όταν όμως γίνεται η εναλλακτική μας δραστηριότητα όποτε είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε, δεν υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να επιδοθούμε σε πιο δημιουργικές ή ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Η πολλή τηλεθέαση σημαίνει οτι καθόμαστε ή ξαπλώνουμε υπερβολικά, κάτι που δεν υποστηρίζει έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.
6. Ενδίδουμε σε αρνητικές σκέψεις
Όταν είμαστε μόνοι, είναι εύκολο να χαθούμε σε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, τους συναδέλφους, τον οδηγό που μπήκε μπροστά μας στον δρόμο κλπ. Οι αρνητικές σκέψεις γίνονται συνήθεια που καλλιεργεί την ανησυχία, την ταραχή, ακόμα και την κατάθλιψη. Όταν είσαι μόνος, πρέπει να βρεις τρόπο να συλλαμβάνεις τον εαυτό σου όταν πέφτει σε αρνητικές σκέψεις και να μετατοπίζεις τις σκέψεις και τις πράξεις σου σε κάτι θετικό.
7. Πληγώνουμε με λόγια τον/την σύζυγο, σύντροφο ή τα παιδιά μας
Είναι πολύ εύκολο να επιτρέψεις στο άγχος, τον θυμό ή τα άσχημα συναισθήματα να επηρεάσουν τις στενότερες σχέσεις σου όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Λέμε απερίσκεπτα και οδυνηρά πράγματα στους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο, επειδή αισθανόμαστε ασφαλείς οτι δεν θα μας εγκαταλείψουν. Θα έλεγες τα ίδια πράγματα στον συνέταιρο ή έναν φίλο; Ποιός θέλεις να είσαι για τους αγαπημένους σου;
8. Εργαζόμαστε πάρα πολλές ώρες
Αν εργάζεσαι στο σπίτι ή φέρνεις δουλειά στο σπίτι, βρίσκεις κάποιες φορές οτι δουλεύεις περισσότερο απ’ όσο υπολογίζεις ή απ’ όσο θα έπρεπε; Η εργασία από το σπίτι έχει τα πλεονεκτήματά της αλλά όχι αν δημιουργεί ανισορροπία με την οικογένεια, τους φίλους και τις άλλες δραστηριότητες.
9. Αποφεύγουμε τις αποφάσεις
Όταν είσαι μόνος, είναι ιδιαίτερα εύκολο να αγνοήσεις τα προβλήματα ή τις συγκρούσεις και να αποσπαστείς με την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή άλλες δραστηριότητες που αναισθητοποιούν το μυαλό. Για όσο περισσότερο επιτρέπουμε στα προβλήματα και στις συγκρούσεις να παραμένουν χωρίς να τα αντιμετωπίζουμε, τόσο πιο περίπλοκα και δύσκολα γίνονται.
10.Ξεχνάμε τους καλούς τρόπους μας
Είναι κάτι που μπορούμε να αφήνουμε όταν είμαστε απολύτως μόνοι. Όμως, με την οικογένειά σου, μην ξεχνάς οτι οι καλοί τρόποι είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μας διαχωρίζουν από τα άγρια ζώα!
11.Απομονωνόμαστε
Αν έχεις μια αγχωτική δουλειά ή είχες μια δύσκολη μέρα ή εβδομάδα, είναι εύκολο να αποσυρθείς στην μοναχικότητα και να αποσυνδεθείς από τον κόσμο. Ωστόσο η υπερβολική απομόνωση δεν είναι υγιής. Οδηγεί σε μοναξιά και καταθλίψεις.
12.Στοχαζόμαστε ή ανησυχούμε πάρα πολύ
Ο χρόνος με τον εαυτό μας μας δίνει χρόνο να ανησυχήσουμε ή να στοχαστούμε για τα προβλήματά μας ή για μελλοντικά γεγονότα. Όταν παρατηρείς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, απόσπασε τον εαυτό σου με κάτι θετικό, όπως χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους, να τελειώσεις κάποιο σχέδιο ή οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό.
13.Ενδίδουμε στην ζήλια
Οπουδήποτε κι αν κοιτάξουμε, μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που έχουν κάτι το οποίο θέλουμε ή μπορούν να κάνουν κάτι που ευχόμαστε να μπορούσαμε κι εμείς. Είναι εύκολο να επιστρέψεις σπίτι και να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτούς τους ανθρώπους. Παγιδευόμαστε στην ζήλια και στην λαχτάρα για περισσότερα. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αντιπαραγωγικός και ενδεχομένως επιβλαβής.
14.Ξοδεύουμε υπερβολικά
Τώρα που μπορούμε πλέον να αγοράσουμε τα πάντα διαδικτυακά είναι πραγματικά δελεαστικό να κάνεις αγορές όταν δεν βλέπεις να ανταλλάσσονται χρήματα. Πλήξη, μοναξιά και ζήλια, μπορούν να μας τραβήξουν μέχρι το κομπιούτερ για να αγοράσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.
15.Περιεργαζόμαστε υποθέσεις των άλλων
Έχεις συλλάβει ποτέ τον εαυτό σου να ψάχνει το γραφείο του/της συζύγου σου ή να διαβάζει το ημερολόγιο της κόρης σου; Έχεις παράσχει ανεπιθύμητη κριτική σε μέλος της οικογένειάς σου απλώς επειδή μπορούσες; Έχεις παραβιάσει τον προσωπικό χρόνο κάποιου μέλους της οικογένειάς σου; Χρειάζεται να σεβόμαστε ο ένας την ιδιωτικότητα και την αξιοπρέπεια του άλλου, ακόμα κι όταν είναι οικογένεια και ζουν μαζί μας.
16.Δανειζόμαστε χωρίς να ρωτάμε
Εκτός απ’ το να ανακατευόμαστε στα πράγματα των άλλων, μερικές φορές, απλώς παίρνουμε τα πράγματά τους. Ίσως να μην πρόκειται για κλοπή αλλά δανειζόμαστε χωρίς την ευγένεια να ρωτήσουμε. Τα μέλη της οικογένειάς μας την αξίζουν όσο οποιοσδήποτε.
17.Δημιουργούμε χάος
Όταν είμαστε μόνοι, ποιά η διαφορά αν αφήσουμε τα πιάτα συσσωρευμένα στον νεροχύτη ή τα ρούχα μας σκορπισμένα τριγύρω; Το πώς διατηρούμε τον χώρο που ζούμε, αντικατοπτρίζει πώς λειτουργεί ο εσωτερικός μας κόσμος. Κρατώντας καθαρό και τακτιποιημένο το σπίτι σου, σου δίνει ενέργεια και κάνει εσένα και την οικογένειά σου να νοιώθεις ανάλαφρα.
18.Παρακολουθούμε ανθυγιεινό υλικό στον υπολογιστή
Είτε πρόκειται για ειδήσεις, πορνό, ανόητους κομπασμούς ή κουτσομπολιό για διασημότητες, οι υπολογιστές μας μπορούν να γίνουν μέσα πρόσβασης σε αρνητική ενέργεια και εικόνες. Όλοι κοιτάζουμε λίγο σε ανόητα και σκανδαλώδη σκουπίδια αλλά αν γίνει πάγια συνήθεια, θα βλάψει τις σχέσεις σου και την αυτοεκτίμησή σου.
19.Γινόμαστε αμυντικοί και αντιδραστικοί
Όταν δεν βλέπει κανένας, αφαιρεί την πίεση η ώριμη συναισθηματική βαλβίδα μας. Όταν είμαστε με τους συζύγους ή τα παιδιά μας, είναι πολύ εύκολο να επιτρέψουμε και παιδαριώδη συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια με αμυντικά ή αντιδραστικά σχόλια ή συμπεριφορές. Ή όταν είμαστε εντελώς μόνοι, ίσως ενδώσουμε σε έξαρση αυτολύπησης ή ξέσπασμα θυμού.
20.Δεν επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας
Όταν είμαστε μόνοι έχουμε τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε χρόνο για να οικοδομήσουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αντί να ενδίδεις σε αρνητικές σκέψεις, λόγια θυμού ή αποχαυνωτικές δραστηριότητες, σκέψου πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον προσωπικό σου χρόνο για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να γίνεις πιο υγιής, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου ή να αναπτύξεις την αυτογνωσία σου.
Το σπίτι σου είναι ένας ασφαλής παράδεισος και θα πρέπει να είναι ένας χώρος ειρήνης και ανανέωσης. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς τον χρόνο με τον εαυτό σου ή με την οικογένειά σου ως ιερό και πολύτιμο χρόνο για να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου και να κάνεις επιλογές για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του εαυτού σου και της οικογένειάς σου. Πηγή: http://www.tampouloukia.gr/