Τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν πράγματι τον...
κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα νέα αμερικανική έρευνα, ακόμη κι αν τρώμε μόνο μία φορά την εβδομάδα.Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τόσο όσο αυξάνονται και τα τηγανητά που καταναλώνουμε, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Παράλληλα, το λάδι όταν θερμαίνεται απελευθερώνει αλδεΰδες, χημικές ουσίες που ενδεχομένως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη.
Τα τηγανητά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι πολύ λιπαρά και υψηλά θερμιδικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει το «μπλοκάρισμα» των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι εθελοντές, οι οποίοι απαρτίζονταν στο 90% του συνόλου από άντρες, απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά.
Αναλύθηκαν επιπλέον τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, για να διαπιστωθεί η τάση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα τηγανητά με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία… (in.gr)