Κουβέντα στην «αυλή», με τη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη«Το λεξικό της ζωής μου στο Α έχει πρώτα την Αισιοδοξία…»...

μας είπε η Ιουστίνη και αυτό το καταλάβαμε στην κουβέντα που είχαμε μαζί της, όπου πραγματικά δεν κρύφτηκε πίσω από «ξένες» λέξεις με ακαλαβίστικα νοήματα…Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Μου λείπει η αθωότητα, η απολυτότητα των σχέσεων, η κλειστή μου κοινωνία, το νησί μου η Λευκάδα! Μου λείπουν τα τρεχαλητά και τα παιχνίδια μέχρι τελικής πτώσεως. Μου λείπει το μεγάλωμα...


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;

Εμείς δεν είχαμε πολλούς ήρωες διότι δεν υπήρχαν πολλά παιδικά βιβλία τότε όπως σήμερα. Η αγαπημένη μου ηρωίδα ήταν η Σταχτοπούτα, γιατί ήταν αδικημένη, ζούσε μια ζωή πονεμένη κι όμως στο τέλος νίκησε το καλό. Μου άρεσαν όλα τα παραμύθια όταν στο τέλος νικούσε το καλό. Και βεβαίως πρίγκηπες και πριγκίπισσες ήταν το φόρτε μου.


Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;

Η γραφή μου είναι βιωματική γι’ αυτό προδίδομαι εφ’ όλης της ύλης.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

Τη γρηγοράδα με την οποία αντιλαμβάνομαι τα πράγματα και με την οποία ενεργώ... Με έχει σώσει έτσι πολυάσχολη που είμαι.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Η γρηγοράδα στις αποφάσεις, πολλές φορές δρω παρορμητικά.


Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;

Ναι η μοίρα γράφει και δεν ξεγράφει, γι’ αυτό πολλά της τα αφήνω να τα κατευθύνει...


Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;

Στον άντρα μου με αφοσίωση, στο γιό μου με λόγια και με έργα (με απασχολεί κάθε τι που κάνει ή σκέφτεται ακόμη και σήμερα που είναι 29 ετών), στους φίλους μου με πολλή παρέα και καλέσματα στο σπίτι. Την αγάπη την αισθάνομαι και τη δείχνω... Έχω αγαπηθεί πολύ κι έχω αποθέματα αγάπης για τους ανθρώπους...


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Το λεξικό της ζωής μου στο Α έχει πρώτα την Αισιοδοξία και μετά τις υπόλοιπες λέξεις.


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Γράφω μια πολιτική βιογραφία και ως πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μοντρεάλ, συνεισφέρω στη δημιουργία του Ελληνικού Μουσείου του Μοντρεάλ.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;

Η αγαπημένη μου ελληνική ταινία είναι ο «Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Το γούρι μου είναι ένα φυλακτό που μου χάρισε μια αναγνώστρια. Το κουβαλώ πάντα μαζί μου.


Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Άσε μας να ζήσουμε κι εμείς ρε φίλε...


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία αν δεν είναι πεφωτισμένη φιμώνει τις τέχνες από πλήρη άγνοια και αδιαφορία!


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;

Ο Έλληνας διαβάζει αρκετά βιβλία για την πληθυσμιακή φάση της Ελλάδας. Εδώ πουλάνε τα μπεστ σέλερς 100 χιλιάδες και βάλε. Στον Καναδά το μπεστ σέλλερ πουλάει από 3000-5000 αντίτυπα.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Το νόμο της σιωπής...


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;

Θα ήθελα να γίνω αητός να πετάω ψηλά και να βλέπω τι γίνεται...


Πιστεύετε στα όνειρα;

Τα όνειρα της νύχτας; Και τα πιστεύω και τα ερμηνεύω...


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να ακούει προσεκτικά και να μαθαίνει... Να μαθαίνει τα πάντα γύρω του και να ρωτάει... Να αγαπάει τις λέξεις και το λόγο... Να κάθεται να απολαμβάνει μουσικές, ηλιοβασιλέματα, στιγμές... να μάθει να εκτιμάει τα μικρά πράγματα, τις ομορφιές της ζωής!
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).

Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

Συγγραφικό έργο:

Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη - The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»,2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λυκόφως του Κάστρο( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Άλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Έρωτας στην  Ομίχλη(μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).   

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016 το βιβλίο της με τίτλο Η Τρικυμία καθώς επίσης και το τελευταίο της με τίτλο "Η Κοντυλένια του Νησιού".   


 (Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)
Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35