Κουβέντα στην «αυλή», με την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Δίχως να θέλει να τιθασεύσει τα «θέλω» και να δαμάσει...

τα όνειρά της, η Αθηνά μας μιλάει για κάθε της «επιθυμία» και για όσα ελπίζει πως αν τα πετύχει, θα συμβάλουν στο να βελτιώνει καθημερινά την ζωή της. 

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;

Από τα παιδικά μου χρόνια μου λείπει η αθωότητα και η ανεμελιά. Ο αγαπημένος μου ήρωας από τα παραμύθια ήταν το δίδυμο, Χάνσελ και Γκρέτελ, γιατί ήταν δύο αθώα παιδιά.  

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Έχω γράψει δύο βιβλία μέχρι στιγμής. Το πρώτο, οι Ψυχικές αυτοχειρίες, είναι συλλογή διηγημάτων και το δεύτερο, Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! αποτελεί έναν πρακτικό ιατρικό οδηγό. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, στο δεύτερο βιβλίο μου, δεν υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας, ενώ στο πρώτο υπάρχουν πολλοί. Κάθε ήρωας σε κάθε μία από τις ιστορίες μου είναι ένας απλός άνθρωπος, βιοπαλαιστής της καθημερινότητας, που βιώνει τις κλασικές δυσκολίες, τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας, την αποξένωση και την απομόνωση, την ερωτική απογοήτευση, τις δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις. Όλα αυτά αποτελούν αναπόφευκτα κομμάτια του εαυτού μου, καθώς είναι συναισθήματα που έχω βιώσει κι εγώ και προσπαθώ να τα παλεύω για να βελτιώνω τον εαυτό μου και τη ζωή μου.  

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Αφορμή ήταν οι γνώσεις μου σχετικά με αυτές τις ουσίες, την αλόη, το γανόδερμα, τον κίσθο και την πρόπολη, από τη διπλωματική μου εργασία, η οποία είχε θέμα την αρχαία ελληνική και κυπριακή ιατρική και φαρμακολογία. Επιπλέον, η ανάγκη μου να μοιραστώ αυτές τις γνώσεις μου για να βοηθήσω ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους με απλό και φυσικό τρόπο, μακριά από χημικές ουσίες (όταν μπορούμε) και φυσικά, πάντοτε με τις συμβουλές των ιατρών και των φαρμακοποιών μας, με ώθησε να γράψω και να εκδώσω αυτό το βιβλίο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό είναι αυτοέκδοση και αποτελεί την πρώτη εκδοτική μου προσπάθεια.

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Ένιωσα ανακούφιση, αλλά και ενθουσιασμό για το επόμενο βήμα που θα ακολουθούσε, δηλαδή την έκδοση και προώθηση του βιβλίου μου!

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο;

Ο Έλληνας διαβάζει -ως επί το πλείστον- βιβλία. Εντούτοις, διαβάζονται και προτιμώνται από το κοινό μόνο βιβλία μεγάλων εκδοτικών οίκων που κάνουν ισχυρή προώθηση και διαφήμιση. Ο Έλληνας μπορεί να γίνει πιο επιλεκτικός -πραγματικά το πιστεύω!- και να μάθει να διερευνά μέσω διαδικτύου και να ανακαλύπτει νέους συγγραφείς, μορφωμένους και φιλόδοξους ανθρώπους που μπορούν να του δώσουν πολλά μέσα από τα βιβλία τους (διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές). Έχουμε πραγματικά εξαιρετικούς νέους λογοτέχνες που δίνουν νέο αίμα και αναζωογονούν την ελληνική λογοτεχνία, αλλά δεν προβάλλονται όσο πρέπει.

Ποιο θεωρείτε ως θείο δώρο στον χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Ένα βασικό πλεονέκτημά μου θεωρώ ότι είναι η οργανωτικότητα, καθώς με βοηθάει πολύ τόσο στη συγγραφή όσο και στο επάγγελμά μου, τη διδασκαλία (είμαι φιλόλογος και καθηγήτρια αγγλικών). Πολλοί θεωρούν ότι προτέρημά μου είναι και η ειλικρίνεια. Βασικό μου ελάττωμα είναι η αγχώδης συμπεριφορά και πολλές φορές και η μελαγχολία, αλλά προσπαθώ να κάνω καλή δουλειά με τον εαυτό μου πάντοτε, ώστε να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ.  

Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας;

Η μοίρα μας δημιουργείται με τις πράξεις μας, τις επιλογές και τις αποφάσεις μας. Θεωρώ ότι -στο μεγαλύτερο μέρος- εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία της ζωής μας.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Παλαιότερα δεν υπήρχε καθόλου! Πλέον υπάρχει, αλλά πολύ συγκρατημένα. Θα έλεγα ότι δεν είμαι και από τους πιο αισιόδοξους ανθρώπους, αλλά είμαι περισσότερο ρεαλίστρια. Παρόλα αυτά, προσπαθώ να κάνω θετικές σκέψεις!

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Έχω ένα απόλυτα φυσιολογικό πρόγραμμα, όπως κάθε άνθρωπος. Την εργασία μου ως καθηγήτρια, τη συγγραφή και το διάβασμα, την άσκηση, την περιποίηση του εαυτού μου και του χώρου μου, όλα αυτά τα συνηθισμένα πράγματα περιλαμβάνει η δική μου καθημερινότητα.

Έχετε κάποιο «γούρι»;

Ναι, το να μιλάω για τα σχέδιά μου σε ανθρώπους που αγαπώ και εμπιστεύομαι, όπως η αδερφή μου.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία δεν ενισχύει πάντοτε τις τέχνες από φόβο κυρίως… Ωστόσο, υπάρχει και ο πρακτικός, οικονομικός παράγοντας. Δεν συμφέρει οικονομικά η επένδυση σε έναν καλλιτέχνη, γιατί δεν μπορεί να προσφέρει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα της ζωής (π.χ. να εφεύρει ένα φάρμακο ή εμβόλιο ή μια θεραπεία ή να βρει ένα μέτρο για οικονομική ενίσχυση). Οπότε, η έλλειψη οικονομικών απολαβών είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να αποφύγουν οι ηγέτες την ενασχόληση και την προώθηση των καλών τεχνών.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Έναν νόμο που θα αφήνει στα παιδιά μια ελεύθερη ώρα στο σχολείο για να διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο, δικής τους επιλογής!

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να εμπιστεύεται γονείς και δασκάλους, να ονειρεύεται και να πραγματοποιεί αυτά που θέλει το ίδιο και να προσπαθεί να ακούει την καρδούλα του!

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! - αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας.

*Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της, http://www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy) και στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη - Φιλολογικά Μαθήματα.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35