Κουβέντα στην «αυλή», με την ηθοποιό & συγγραφέα Σοφία Αλεξανιάν


Ένας άνθρωπος που ξέρει να αγαπάει και να το μεταδίδει...

μέσα από τη δουλεία και την καθημερινότητά της, είναι δίχως άλλο… η Σοφία Αλεξανιάν. Ένας άνθρωπος με γνώση και κέφι για ζωή, που δεν «κομπιάζει» στο να εκφράσει την άποψή της, ήρθε στην αυλή μας και δεν θέλαμε να φύγει…



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια! Αυτά που χάθηκαν ανάμεσα σε ξένους ανθρώπους, στην απομόνωση και στη δίνη του πολέμου.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;

Το τέρας. Από την πεντάμορφη και το τέρας. Παραλληλιζόμουν συχνά με το τέρας.


Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;

Στα βιβλία μυθοπλασίας ναι, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Στο βιβλίο « Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» όμως όχι, οι ήρωες είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί διαφορετικοί από μένα, ίσως επειδή πρόκειται για αληθινά πρόσωπα.  


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

Δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα υποψιάζομαι πως ίσως να είναι η αναπτυγμένη μου διαίσθηση και εύκολη μετάβαση από το ένα συναίσθημα στο άλλο.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Να μην ακούω τη διαίσθηση. Έλλειψη υπομονής. Υπερβολική αγαθοσύνη.


Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;

Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι, αλλά πάντα υπάρχουν και οι επιλογές.


Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;

Με έντονη φροντίδα, υπερπροστασία και στήριξη. Τα αγαπημένα μου πρόσωπα με αποκαλούν « ασφυκτική».


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Ε… μόνο αυτή υπάρχει! Χωρίς αιτία, χωρίς υπόσχεση, χωρίς ελπίδα. Μια διαρκείς αισιοδοξία έτσι απλά από το τίποτα για το μελλοντικό τίποτα.


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Σκηνοθετώ και παίζω σε μια παράσταση, εμπνευσμένη από τα διηγήματα του σκοτεινού συγγραφέα Έντγκαρ Άλλαν Πόε, σε δική μου θεατρική διασκευή. Επίσης εμφανίζομαι στη τηλεοπτική σειρά «Έλα στη θέση μου» στον ALPHA, και διοργανώνω την παρουσίαση του βιβλίου μου «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;

Αγαπημένη μου ελληνική ταινία είναι «Το ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη με την εκπληκτική ερμηνεία της Σωτηρίας Λεονάρδου. Ταινία ως συνοδοιπόρο δεν έχω. 


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Δυστυχώς δεν έχω τέτοιο αντικείμενο αλλά συχνά έχω παρατηρήσει πως δίπλα σε κάποιους ανθρώπους αποκτάω καμιά φορά λίγη τύχη.


Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

«Εγώ το τίποτα είμαι τα πάντα.» «Αν μου αρνούνται το χωριό θα πάρω όλη τη πόλη».


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Φόβος, να χάσουν την ουσία τους, η οποία αμφίβολο κι αν υπάρχει. «Εξ – ουσία» Έξω από την ουσία (το πραγματικό νόημα). Θα δημιουργήσουμε μία δική μας ‘’ουσία’’ (νόημα) που θα εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα. Κι οτιδήποτε που δεν συμμορφώνεται με την ‘’ουσία’’ μας (νόημα) έχει ανικανότητα υλοποίησης, είναι μια ευγενική στάση για να αποφύγουμε τις φασαρίες. Πιστεύω πως αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας!     


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;

Ευτυχώς ακόμα συναντάω στο μετρό ανθρώπους που ξεκλέβουν χρόνο για λίγο διάβασμα. Το αναφέρω αυτό, γιατί για μένα που αγαπώ τα βιβλία είναι μεγάλη ψυχική τέρψη να βλέπω κόσμο που ψάχνει κάτι παραπάνω. Όμως για το μεγάλο ποσοστό έχω να πω, πως έμπλεξαν σε ένα κακό συρμό (μόδα) κατέβασμα της κάτω γνάθου με κούνημα κεφαλιού και την δημοφιλή λέξη να επιδρά ως κάτω κείμενο (μαλακίες) και σε μια ευγενική εκδοχή ερμηνεύεται ως (δεν έχω χρόνο). Συν η τεχνολογία τα εντυπωσιακά παιχνίδια, η ξένη κινηματογραφική βιομηχανία. Ταξιδεύεις αλλού σε έτοιμες εικόνες χωρίς να κουραστείς να τις δημιουργήσεις.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Δύσκολη ερώτηση γιατί δεν γνωρίζω τους νόμους από την νομική σκοπιά. Αλλά από ρομαντικής άποψης θα όριζα: Ελευθερία υπεράσπισης του εαυτού μας, της οικογένειάς μας και της περιουσίας μας από εισβολείς τύπου ληστές με κάθε τρόπο. Ακόμα κι αν αυτός ο τρόπος θα ήταν ανεπανόρθωτα βλαβερός για τον εισβολέα. Σ’ αυτή τη περίπτωση το θύμα δεν θα υπόκειται  σε καμία ποινή. Επίσης θα όριζα ισόβια κάτεργα, δίχως δικαίωμα αμνηστίας, καλής διαγωγής και μεταμέλειας σε παιδεραστές και βιαστές και κάποιες κατηγορίες δολοφόνων όχι όλων των δολοφόνων. Επίσης θα δημιουργούσα μια μορφή Πνύκας όπου θα αγόρευαν ελεύθερα οι πολίτες σαν ένα είδος αρχαιοελληνικής παράδοσης και με ευθύνη και σοβαρότητα θα εξέφραζαν και τις δικιές τους απόψεις περί πολιτικής και τις κοινές αποφάσεις οι οποίες θα εξετάζονταν από την επίσημη κυβέρνηση. Επιπόλαιος οραματισμός!    


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;

Γάτα. Να κάθομαι ολομερής στο μαλακό πουφ και να δέχομαι χάδια και αγάπη. Ξέροντας πως ο ρόλος μου και η αποστολή μου είναι να κυνηγάω αλλά εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μακριά από την αποστολή τους μια όμορφη γάτα θα κοιτάξουμε τώρα! Άσε που θα τους καλύψω τα κενά και ορισμένους θα τους χαροποιώ με την γονική συναίνεση.    


Πιστεύετε στα όνειρα;

Στα δικά μου όχι γιατί όλα είναι άσχημα!


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να συγχωρείς τους γονείς σου είτε σου έκαναν καλό, είτε σου έκαναν κακό και να τους ευγνωμονείς που σου χάρισαν τη ζωή είχαν πάντα δικαίωμα να μην το κάνουν.



Γεννήθηκε στο Σουχούμι της Αμπχαζίας από μητέρα Αρμένισα και πατέρα Έλληνα. Το 1995 εξαιτίας ενός πολέμου αναγκάζεται να εγκαταλείψει την γενέτειρά της, το Σουχούμι προσφεύγοντας στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Είναι Απόφοιτη Δραματικής Σχολής Μαίρη Βογιατζή Τράγκα καθώς και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Τ.Ε.Ι (Κιλκίς) Σχέδιο Μόδας και Παραγωγή Ενδυμάτων. Στα πρώτα χρόνια εργάστηκε πάνω στο αντικείμενο της ένδυσης στη τηλεόραση και στο θέατρο (2008-2010).

Το 2011 ολοκληρώνει τα μαθήματα Ανώτερης Υποκριτικής τέχνης στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένη να αφιερωθεί στην υποκριτική τέχνη.

Πρωταγωνίστησε στο θέατρο,  σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Πολυκατοικία» και «Μάλιστα, Σεφ!», καθώς επίσης και σε κινηματογραφικές ταινίες.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35