Η Μάχη της Ηλεκτρικής και ο Θανάσης Βέγγος! 12-13 Οκτωβρίου 1944


…από τη Τζένη Χασιώτη



12 του Οκτώβρη 1944. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούν...

απ' την Αθήνα. Ο λαός αρχίζει να βγαίνει στους δρόμους. Οι μάχες όμως δεν έχουν τελειώσει. Η τελευταία κρίσιμη μάχη ήταν η μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι που εμπόδισε τους Γερμανούς να βυθίσουν στο σκοτάδι την Αττική . Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής», μια σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, είχε διασωθεί. Επιπλέον, η εξουδετέρωση του αποσπάσματος ανατινάξεων των Ες - Ες απέτρεψε τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας.



Στο πεδίο της τιμής, όμως, 11 πατριώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι 8 ήταν τραυματίες. Την ημέρα που η Ελλάδα πανηγύριζε για την αποχώρηση των Γερμανών, το ηρωικό Κερατσίνι κήδευε τους νεκρούς της μάχης της «Ηλεκτρικής» στον περίβολο του εργοστασίου, υπό την επιβλητική παρουσία ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ.


Πένθος από τη μια και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από την άλλη, να καλούν τον κόσμο στη μεγαλειώδη παρέλαση της Νίκης.


Ο πατέρας του αγαπημένου ηθοποιού Θανάση Βέγγου, ο Βαγγέλης Βέγγος, ήταν εργάτης στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στον Πειραιά, αλλά και μαχητής του ΕΛΑΣ Πειραιά. Συμμετείχε στην Μάχη. Γι’ αυτή του τη συμμετοχή, όταν οι Γερμανοί έφυγαν και οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά ανέλαβαν και θέσεις, απολύθηκε!!!


Και η τιμωρία για τη συμμετοχή στη Μάχη δεν σταμάτησε με την απόλυση του πατέρα Βέγγου. Όταν ο Θανάσης πήγε να υπηρετήσει τη θητεία του, τον έστειλαν να… υπηρετήσει στο Κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1951.


Η Ελλάς ευγνωμονούσα τα τέκνα της…



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35